KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Concentus Moraviae 2019 zahájilo Quatuor Mosaïques english

Prvním koncertem začal včera v kostele sv. Petra a Pavla v Lysicích 24. ročník mezinárodního hudebního festivalu Concentus Moraviae. Řadu koncertů situovaných na různá místa jihomoravského regionu zahájilo rakouské smyčcové kvarteto Quatuor Mosaïques, které se tak na festival vrátilo po jedenácti letech. Jeho hostem byla britská sopranistka Ruby Hughes, kterou soubor doprovodil v Haydnově kantátě Ariadna na Naxu a v závěrečné skladbě Il Tramonto Ottorina Respighiho. Festival zakončí „Koncert národů“ 25. června v Musikverein ve Vídni, kde vystoupí patronka projektu Magdalena Kožená spolu s Collegiem 1704 pod taktovkou Václava Lukse.

Velšská pěvkyně Ruby Hughes studovala nejprve hru na violoncello, navštěvovala londýnskou Guildhall School of Music a po maturitě Hochschule für Musik und Theater v Mnichově, kde změnila obor na zpěv. Věnuje se především starší hudbě a spolupracuje s mnoha významnými světovými soubory a dirigenty. Quatuor Mosaïques bylo založeno v roce 1987 čtyřmi členy vídeňského souboru Concentus Musicus Wien, který se specializuje na starou hudbu, a právě jeho koncertní mistr Erich Höbarth a jeho zástupkyně Andrea Bischof jsou zároveň houslisty kvarteta. Na violu v něm hraje další Rakušanka Anita Mitterer a na violoncello Christophe Coin z Francie. V jejich podání zazněl Haydnův Smyčcový kvartet č. 5 G dur, op. 17 a po zmiňované kantátě Ariadna na Naxu pak méně známé skladby Giacoma PuccinihoSmyčcový kvartet „Crisantemi”, Scherzo a mollFuga A dur

Festival, o kterém jsme už psali zde, zakončí unikátní „Koncert národů“ 25. června ve slavném koncertním domě Musikverein ve Vídni, kde vystoupí patronka projektu Magdalena Kožená spolu s Collegiem 1704 pod taktovkou Václava Lukse. Dramaturgyně řady koncertů, cembalistka, varhanice a specialistka na kladívkový klavír Barbara Maria Willi o významu závěrečného vídeňského setkání říká: „Vídeňský kongres, k němuž se vztahuje celé téma letošního ročníku, pořádal v letech 1814–1815 kníže Metternich ve snaze nově uspořádat Evropu rozkolísanou napoleonskými válkami. Ale zprvu to vypadalo špatně: někteří politici spolu vůbec nechtěli mluvit. Metternich ale vymyslel strategii: z kongresu udělal společenskou událost plnou oslav, uvolnil atmosféru a navodil emoční pohodu. Každý týden uspořádal ples, na kterém si sezvaní politikové museli zatančit. Z hudby se stalo politikum, prostředek diplomacie. Postupně se tak Metternichovi podařilo přimět protivníky ke společnému jednání. Hudba, která nepotřebovala slova, spojila národy. Proto se letošní ročník festivalu jmenuje Koncert národů.“ Barbara Maria Willi je letos vedle dramaturgyně (spolu s britským muzikologem a publicistou Tully Potterem) zároveň rezidenční umělkyní festivalu a zahraje na několika koncertech.

Foto: Concentus Moraviae

Josef Zedník

Zpěvák, publicista

Rodák z Prahy, který vyrůstal v Mladé Boleslavi. Zájem o hudbu ho však přilákal zpět do rodného města. Studoval zpěv na Pražské konzervatoři a Akademii múzických umění (u Prof. Magdalény Hajóssyové). Hrál také na housle a na kontrabas. V mládí o Vánocích při hledání stanic v rádiu namátkou zaslechl krásnou hudbu, která ho doslova fascinovala. Byl to přímý přenos Pucciniho Bohémy z Metropolitní opery s Richardem Leechem a Angelou Gheorghiu. Od té doby je klasická zpívaná hudba jeho největším zájmem. Sólově zpíval v několika českých divadlech, ale jeho vkus se přiblížil zejména k velkým vokálně-symfonickým dílům. Má za sebou tenorové party např. v Mahlerově Písni o zemi, Dvořákově Stabat mater, ale s největším úspěchem se setkal v Brazílii, kde se v Riu představil v Janáčkově Věci Makropulos jako Albert Gregor (dir. Isaac Karabtchevsky) a následně v Sao Paulu v tenorovém partu z Glagolské mše (dir. Osmo Vänskä). Pracoval jako produkční na stanici Vltava (na té mimochodem od té vánoční Bohémy vyrůstal). Také pracoval několik let pro Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Má rád své nejbližší a pejska Endyho. A jeho koníčkem je dobré víno a s ním spojené cestování.



Příspěvky od Josef Zedník



Více z této rubriky