KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Liberecké Divadlo F. X. Šaldy v projektu „Cesta“ cestuje městem english

Opera Divadla F. X. Šaldy letos v červnu uvede projekt Cesta, na němž se podílí na sto dvacet dětských účinkujících spolu se sólisty, orchestrem a sborem divadla. Premiéra i všechny reprízy se konají v jednom měsíci. Generálka v první červnový den bude přístupná veřejnosti.

Inscenace bude uvedena v režii Lindy Hejlové Keprtové, která s celým námětem Cesty přišla. V inscenačním týmu působí také sbormistryně Silvie Langrová, která se současnou ředitelkou divadla nespolupracuje poprvé. Vytvořily společně několik operních inscenací, v nichž účinkuje dětský pěvecký sbor Severáček, a právě pod jejich vedením před devíti měsíci vzniklo v DFXŠ nové Dětské operní studio. „Moc se mi líbí, jak Linda s dětmi pracuje. Každé dítě je jedinečné a na představení Cesta to diváci jistě uvidí a ocení,“ věří Langrová.

Na Cestě se podílí skoro sto dvacet dětí, do zkoušení se zapojilo Dětské operní studio, Dětský pěvecký sbor Severáček, orchestr ZUŠ Jabloňové, školní sbory KarolkaLesněnkyBaletní školička při DFXŠ. Silvie Langrová zkoušení s tolika účinkujícími komentuje: „Věřím, že dětem přináší mnoho nových zážitků a možností k vlastní realizaci. Je to pro ně samozřejmě velmi náročné – nejenom se naučit krásně zpívat sólové a sborové party, ale především jevištně myslet, respektovat své kamarády, nebát se dát najevo své emoce a mnoho dalších věcí, se kterými by se jinde asi nesetkaly.“ Spolu s dětmi se představí i sólisté Věra Poláchová, Petra Vondrová, Sergey Kostov, Ievgenii Gunko a v hlavní roli průvodce vystoupí Petr Jeništa. O hudební nastudování se postará rovnou trojice dirigentů: Karol Kevický, Anna Novotná PeškováTadeáš Tulach. V červnu jsou v plánu dvě premiéry, čtyři reprízy a dvě školní představení. Den před první premiérou, 1. června v osmnáct hodin, budou mít diváci možnost přijít na hlavní generální zkoušku.

Představení vždy začíná v Technickém muzeu Liberec, a to v hodinu, která je uvedená na programu. Na nádvoří Technického muzea a v jedné z jeho industriálních hal účinkující představí první část programu, diváci se pak pěší cestou přesunou k libereckému bazénu a závěr se uskuteční přímo na jevišti Šaldova divadla.

Foto: Pixabay, DFXŠ (Facebook)

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky