KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Mozkové pochody a jejich zvuk s Brno Contemporary Orchestra english

Brno Contemporary Orchestra (BCO) s dirigentem Pavlem Šnajdrem už ukázali, jak to vypadá, když jsou kinetická energie, zvuk a hudba tlumočené do znakového jazyka. V pondělí 29. května budou návštěvníci svědky toho, co se stane, když se do zvukové formy transformují snímané mozkové impulzy.

Diváci uslyší, jak zní, když přemýšlí dramaturg BCO, Viktor Pantůček. K tomu orchestr využije legendární kompozici Alvina Luciera z roku 1965 Music for Solo Performer. Na programu budou i skladby Johna Cage, Marka Piačeka, Salvatora SciarrinaVáclava Dobiáše. Zároveň budou mít posluchači možnost podívat se za zdi brněnského Ústavu hudební vědy Filozofické fakulty Masarykovy univerzity, tedy do laboratoře muzikologů. „Otevřeme dveře do zákulisí univerzitního přednáškového sálu, a především si poslechneme, co se honí hlavou našemu dramaturgovi. Budeme snímat impulsy jeho mozku a převádět je na zvuk,“ zve dirigent BCO Pavel Šnajdr.

Vzpomínám si, jak jsem jako jiskra slíbil, že budu zvídavý a jak jsem nevěděl, jaký je rozdíl mezi zvídavý a zvědavý. Každopádně bylo lepší se na nic neptat. Vzpomínám si, jak jsem chtěl být pankáčem, ale bylo potřeba se jako pankáč oblékat, jako pankáč chovat a hlavně se muselo poslouchat pankáčskou hudbu. Punk byl death. Vzpomínám si, jak táta viděl na rakouské televizi strunovou sekačku, vyrobil ji ze staré pračky, ale byla tak těžká, že se s ní nedalo sekat. Vznikl krásný stroj, který mohl být úžasným přepychem, kdyby neměl jen napodobovat něco užitečného. Všechno to byl fake a skoro všichni jsme mu raději věřili, než abychom museli myslet. Chtělo by se říci, že jsme dlouhé roky žili ve lži a tak jsme již otrlí a opatrní, že se jen tak nedáme oklamat, nalákat, zlákat či jenom normálně oslnit laciným pozlátkem krásných obrázků strunných sekaček. Svět se změnil. Jsme svobodní, všechno můžeme, všechno máme, všude můžeme – tedy, nemusíme žít na zkušenosti někoho jiného, nemusíme papouškovat slova, hudbu, oblečení, ani pocity někoho jiného, nemusíme napodobovat tu nejúžasnější stranu, ani nemusíme držet hubu a krok s dobou a ideologií. Super, jsme svobodní!!!“ přibližuje svůj záměr dramaturg Viktor Pantůček. Koncert se koná 29. května od půl osmé večer.

Foto: Pixabay, Facebook orchestru

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky