KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Šestý ročník Setkávání s klasickou hudbou v Dolních Břežanech zahájí Pavel Steidl english

Hudebník Ondřej Lébr, který stojí za cyklem Setkávání s klasickou hudbou v Dolních Břežanech, zve na zahajovací koncert, který se uskuteční v sobotu 27. května od osmnácti hodin v Atriu laserového centra ELI Beamlines. Vystoupí na něm kytarista Pavel Steidl se skladbami Sora, Paganiniho, Costeho, Torroby, Houghtona a Domeniconiho.

Do prosince letošního roku se v Dolních Břežanech ukáží mladí laureáti mezinárodních interpretačních soutěží, houslista Leoš Čepický s bachovským programem, Graffovo kvarteto s díly Suka, Martinů a Nováka, bude se konat pocta Pavlu Hůlovi v čele s houslistou Václavem Hudečkem a před Vánoci zahraje Guarneri Trio Prague. Více informací najdete zde.

Pavel Steidl se narodil v Rakovníku. Roku 1982 se stal vítězem legendární kytarové soutěže Radio France de Paris. Mezi členy poroty byli takové osobnosti jako Alexander Tansman, Antonio Lauro nebo Maria Luisa Anido. Před touto událostí studoval u významných osobností české kytarové scény jako jsou Milan ZelenkaŠtěpán Rak. Úspěch mu otevřel cestu k budování mezinárodní kariéry a stal se jedním z nejznámějších kytarových interpretů své generace. V roce 1987 se rozhodl emigrovat do Nizozemí, kde si po letech studia a čerpání inspirace vytvořil svůj vlastní styl, který respektuje autentickou interpretaci kytarové literatury devatenáctého století na dobové nástroje. Věnuje se i soudobé hudbě nevyhýbaje se worldmusic. Maximálně využívá zvukových a barevných možností kytary. Pavel Steidl také komponuje a svými skladbami často obohacuje svůj koncertní repertoár.

Foto: Erik Wittner

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky