KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Festival Varhanní Vyšehrad english

Pro vyšehradskou baziliku svatých Petra a Pavla je letošní rok kulatým jubileem, neboť je to právě sto dvacet let od dokončení přestavby do současné podoby. A právě roku 1903 byly dokončeny i varhany – jeden z nejvýznamnějších nástrojů období romantismu na našem území. Bazilika bude od pondělí 22. května do neděle 22. června hostit festival Varhanní Vyšehrad. Koncerty začínají vždy v devatenáct hodin, pouze program pro děti už o čtvrté odpoledne.

V pondělí vystoupí osm studentů Pražské konzervatoře. 4. června barytonista Roman Janál s varhaníkem Janem Kalfusem, profesorem Pražské konzervatoře, o týden později na festivalu zahraje Kamil Mika, 18. června pak Aleš Nosek. V sobotu 24. června se bude konat komentovaný koncert – povídání o varhanách pro dětské publikum a v neděli 25. června baziliku rozezní čtyřruční hra Ivany MichalovičovéPetry Kulajové.

Zahraničním hostem bude Kamil Mika, který pochází z Polska, ale žije a tvoří ve Velké Británii. Koncertní cesty ho zavedly již po celé Evropě, ale u nás vystoupí poprvé. Závěrečný koncert bude patřit dámám u varhan. V nelehké disciplíně komorní hry – čtyřruční (a čtyřnožní) hře na varhany – se představí dvojice varhanic Ivana Michalovičová a Petra Kujalová,“ informují pořadatelé. Velké oblibě se těší koncert pro dětské publikum, kde se děti (a jejich doprovod) dozví základní tajemství fungování varhan a jejich zvuku.

Foto: Varhanní Vyšehrad (Facebook)

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky