KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Druhý open-air koncert Hudební fakulty JAMU english

Hudební fakulta Janáčkovy akademie múzických umění nabídne v Brně v pátek 12. května před svou budovou na Komenského náměstí od osmé hodiny večerní open-air koncert Janáčkova akademického orchestru. Posluchači se můžou těšit na díla Antonína Dvořáka, Bedřicha Smetany, Jaroslava Ježka, Camilla Saint-Saënse a dalších. V případě nepříznivého počasí se koncert uskuteční v Divadle na Orlí.

Janáčkův akademický orchestr je složený ze studentů a hostů napříč obory, v případě open-air koncertu půjde zejména o dechovou sekci. Uměleckého vedení orchestru a dirigentské taktovky se ujal dirigent Jakub Klecker, který je také vedoucím Katedry dirigování a operní režie. „Dramaturgie letošního open-air koncertu představí tanec v jeho různých podobách a stylech,“ dodává dirigent.

Projekt nabízí hráčům ojedinělou zkušenost v průběhu jejich studia na JAMU, zvláště pak sólistům večera. Jedním z nich bude student hry na violoncello, Nikita Ruzhavinskii. „Mnohokrát jsem hrál se symfonickými orchestry a komorními smyčcovými orchestry, s dechovým orchestrem ale budu hrát poprvé.” Orchestr také doprovodí druhého sólistu, bicistu Jakuba Kuba, který zahraje na vibrafon. Kub také připravil aranžmá jedné ze skladeb. „Je to vzrušující i stresující práce, ovšem jako celek jí musím hodnotit kladně a jsem rád za tuto příležitost,” dodává student profesora Martina Opršála.

Foto: HF JAMU

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky