KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Předehra festivalu Za poklady Broumovska s Terezií Fialovou a Petrem Štěpánkem english

Osmnáctý ročník festivalu klasické hudby Za poklady Broumovska zahájí festivalová předehra, která se bude konat v pondělí 1. května 2023 v broumovském klášteře. V Opatských sálech vystoupí klavíristka Terezie Fialová a herec Petr Štěpánek s tematickým programem věnovaným Leoši Janáčkovi.

Uslyšíte nejosobnější tóny skladatelovy duše, jeho pocity a tajná přání. Také jeho obyčejné denní starosti a radosti, které popisuje své milé a těší se na její odpověď. V kontrastu s texty také nádhernou Janáčkovu hudbu plnou poezie a vášně,“ říká k programu Terezie Fialová. Petr Štěpánek dodává: „Myslím, že pro posluchače je až překvapivé dozvědět se o Janáčkovi něco absolutně nového a překvapivého. I pro mne je to nádherné setkání.

Komponovaný komorní pořad s názvem Listy důvěrné představí posluchačům vybrané milostné dopisy Leoše Janáčka Kamile Stösslové a část jeho nesmrtelného klavírního díla. Legendu českého herectví Petra Štěpánka jako stárnoucího Leoše Janáčka a klavíristku Terezii Fialovou jako skladatelovu mladistvou múzu Kamilu dělí podobný věkový rozdíl jako hlavní „protagonisty“. Co je však spojuje, je vášeň projevu, cítění fráze a pokora k textu. 

Tématem dramaturgie letošního ročníku festivalu Za poklady Broumovska je „Dech jako fenomén“. Více si můžete připomenout v našem VýhleduPlus.

Foto: archiv festivalu

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky