KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

PKF – Prague Philharmonia s Garrickem Ohlssonem v Rudolfinu english

Orchestr PKF – Prague Philharmonia uvede díla dvou hamburských skladatelů. Pod taktovkou šéfdirigenta Emmanuela Villauma zaznějí v úterý 11. dubna ve Dvořákově síni Rudolfina Symfonie č. 3 Felixe Mendelssohna-Bartholdyho a Koncert pro klavír a orchestr č. 2 Johannesa Brahmse. V něm se sólového partu ujme držitel Grammy, Američan Garrick Ohlsson.

PKF – Prague Philharmonia programem navazuje na hlavní dramaturgickou linku své sezóny, kterou tvoří díla Johannesa Brahmse, případně autorů, kteří mu byli blízcí. „Při hraní Brahmse má muzikant vždy pocit, že dostal lekci, jakoby skladatel říkal: podívejte, jak jsem chytrý! Cítíte se tak trochu jako na testu, a to je vlastně i to, co je zajímavé a fascinující,“ zamýšlí se nad Brahmsovou hudbou šéfdirigent a hudební ředitel PKF Emmanuel Villaume

Brahmsův Koncert pro klavír a orchestr č. 2 přitom patří k nejzávažnějším dílům klavírní literatury, přičemž představuje výzvu jak pro sólistu, tak i pro orchestr, jehož party koncipoval skladatel až symfonicky. Jako sólista s PKF vystoupí Garrick Ohlsson, legendární klavírista, jenž má vedle Grammy na kontě i vítězství na Chopinově mezinárodní klavírní soutěži. To si vysloužil jako jediný Američan v historii.

Vedle Brahmsova koncertu zazní na koncertě Symfonie č. 3 a moll „Skotská“ Felixe Mendelssohna-Bartholdyho, která reflektuje autorovy silné dojmy z návštěvy Skotska. Navazuje přitom zejména na atmosféru země, přičemž některé pasáže přímo odráží inspiraci skotskou tradiční hudbou. Výsostně raně romantické dílo skvěle odpovídá naturelu PKF – Prague Philharmonia, která má s díly tohoto skladatele bohaté zkušenosti.

Mendelssohnovu Symfonii č. 3, zahraje PKF – Prague Philharmonia i v rámci svého dubnového zájezdu do francouzského Colmaru, který je rodištěm francouzského sochaře Batrholdiho (Frédéric Auguste), autora podoby slavné Sochy Svobody. V městě označovaném za perlu Alsaska uvede orchestr během Velikonoc tři koncerty, všechny pod taktovkou Emmanuela Villauma.

Foto: archiv interpreta, Ivan Malý, Pixabay

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky