KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Skladatelská soutěž festivalu Konvergencie i s českými účastníky english

Mezinárodní festival komorní hudby Konvergencie vyhlašuje, v pořadí již třetí ročník skladatelské soutěže pro mladé skladatele do pětatřiceti let. Po dvou úspěšných ročnících se soutěž rozšiřuje, kromě slovenských skladatelů se nyní mohou zúčastnit i skladatelé čeští. Cílem je iniciovat vznik a provedení nových skladeb a vytvořit nové generační vazby mezi skladateli a interprety. Členy poroty jsou skladatelé Adrián Demoč, Jevgenij Iršai, Lukáš Borzík, Jaroslav Šťastný, dále norský houslista Nils Økland, violoncellista Jozef Lupták, klavíristka Nora Skuta a klarinetista Branislav Dugovič. Uzávěrka přihlášek je 31. května a výsledky porota vyhlásí 15. července. Veškeré informace o soutěži a přihlášku naleznete na adrese www.konvergencie.sk.

Jednou z podmínek letošního ročníku soutěže je napsat skladbu s kvartetem ve složení klarinet, housle, violoncello a klavír, případně s možností využití elektroniky. „Věřím, že jednotné nástrojové obsazení bude pro mladé skladatele výzvou a motivací. Kvarteto ve složení klarinet, housle, violoncello a klavír se stalo jedním ze základních souborů komorní hudby 20. století, vznikla takto řada dnes již klasických skladeb. Stačí zmínit Oliviera Messiaena a jeho Kvartet pro konec času. Mladí skladatelé tudíž mají na co navazovat,“ říká slovenský skladatel Adrián Demoč.

Pod heslem „Posouváme hudbu dál“ se organizátoři soutěže snaží prezentovat nové skladby nejen na Slovensku, ale i v rámci navázané mezinárodní spolupráce, díla letošních laureátů budou uvedena ve spolupráci se Soutěží Vladimíra Mendelssohna na festivalu v italském Ascoli Piceno, popřípadě zařazena do koncertní sezóny PKF – Prague Philharmonia v České republice.

Velmi nás potěšil živý zájem mladých skladatelů o první dva ročníky soutěže. Jsme rádi, že se nám podařilo vytvořit prostor pro prezentaci současné tvorby a propojení skladatelů s interprety. Zároveň je skvělé, že vítězná skladba bude kromě Konvergencií zařazena také do programu festivalu v Itálii a v Praze. Věříme, že i toto bude další motivací pro přihlášení skladeb, ať už našich slovenských nebo českých autorů,“ vysvětluje Jozef Lupták, ředitel festivalu Konvergencie a zároveň jeden z porotců skladatelské soutěže.

Foto: ilustrační – Fb festivalu

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky