KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

BCO hraje Čajkovského pro Besední dům english

Brno Contemporary Orchestra se svým uměleckým vedoucím Pavlem Šnajdrem, vystoupí po delší době na půdě Besedního domu, aby oslavil sté padesáté výročí stavby. Proto BCO ve své jedenácté koncertní sezóně přichystal program ušitý Besednímu domu přímo na míru. V pondělí 27. února od půl osmé večer tam zaznějí tři české a jedna světová premiéra. Představí se Mirela Ivičević a jugoslávští partyzáni, skladby Klavírní koncert Borise Čajkovského, Graffiti jihokorejské skladatelky Unsuk Chin a na závěr světová premiéra skladby Phaistos, koncertu pro patnáct bojovníků na objednávku BCO od Víta Zouhara.

Skladba Mirely Ivičević je připomínkou statečného boje Jugoslávských partyzánů proti fašistické ose, při kterém zahynul i autorčin dědeček.

Klavírní koncert Borise Čajkovského je ukázkou možností virtuozity v soudobé hudbě. Jeden nástroj a participanti, kteří dotvářejí jeho vyznění.

Jihokorejská, v Berlíně žijící skladatelka Unsuk Chin, věnovala svoji skladbu subversivní komunitě Graffiti, a to v tom původním, ještě nezkomercionalizovaném významu.

Na závěr zazní ve světové premiéře koncert pro patnáct bojovníků, pro patnáct členů souboru Brno Contemporary Orchestra z pera předního českého skladatele Víta Zouhara. Podium se promění v bojový ring.

Dramaturg Viktor Pantůček připomněl, že Besední dům je nejstarším kreativním centrem v Brně, scházely se zde různé komunity a na jeho chodu participovala řada dobrovolníků. V rámci udržitelnosti se šetřilo energií a nejezdilo auty. Od počátku se tam poslouchala contemporary music, četly a prezentovaly bestselery, konaly workshopy, dílničky a bujaré after párty. Gastro bylo sezonní, nechybělo bio, lokální a fair trade. Budovaly se dobré sousedské vztahy a většina projektů byla edukativní, interaktivní a podporovala menšiny. Každý večer tam byla našlapaná show s chill out zónou, swap, show case čtení, event, nebo osobitý teambuilding s ambientním podkresem pro konverzaci. Až na technologie to byl velmi progresivní, inovativní a inspirativní prostor.

Pevně věříme, že i dnes, 150 let po svém otevření má Besední dům, co nabídnout. Je místem, které utváří komunity a sociální bubliny vytržené z okolního světa. Když vstoupíte, stáváte se součástí něčeho mimořádného, stáváte se participantem a členem komunity BCO,“ doplnil Pantůček. 

BCO hraje Čajkovského, je samozřejmě trochu reklamní slogan, ale je to pravda. Bude to klavírní koncert Čajkovského, ale Borise, který není ani jedním jménem Piotr, ani není jeho příbuzným. Je považován za součást druhé generace ruských skladatelů, navazujících na slavného jmenovce, a dokonce ho prý obdivoval i Šostakovič, u kterého studoval,“ vysvětluje umělecký vedoucí a dirigent BCO Pavel Šnajdr a dodává: „V této koncertní sezóně se postupně věnujeme našim kolegům, kmenovým hráčům a pravidelným spolupracovníkům, kteří mají větší prostor. Tentokrát to bude Stano Slavíček, který přednese právě klavírní part Čajkovského koncertu.

Foto: archiv BCO, Jan Prokopius 

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky