KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Janáčkova filharmonie Ostrava se Straussem a Čajkovským english

Janáčkova filharmonie Ostrava na program třetího koncertu věnovaného klasikům zařadila Čajkovského Patetickou symfonii, kterou sám autor dirigoval při premiéře v Petrohradě jen devět dní před vlastní smrtí, a Straussovu Burlesku. Orchestr povede její šéfdirigent Vassily Sinaisky. Za klavír ve Straussově skladbě usedne Tamara Stefanovich. Koncert je na programu ve čtvrtek 9. února od sedmi večer hodin ve Vesmíru. V deset hodin dopoledne se na stejném místě koná generální zkouška.

„Myslím, že jedním ze zásadních přínosů naší filharmonie je to, že do Ostravy dlouhodobě přiváží špičkové umělce světové hudební scény, a to takové, že bez problémů ustojí mezinárodní srovnání. Jednou z nich je bezesporu i srbská klavíristka Tamara Stefanovich, která přijala naše pozvání zejména kvůli repertoáru. Dostala příležitost zahrát Straussovu Burlesku, která se na podiích vlastně až tak často nevyskytuje,“ uvádí ředitel JFO Jan Žemla

Německý skladatel a dirigent Richard Strauss Burlesku zkomponoval na počátku své skladatelské dráhy. Skladbu věnoval dirigentovi Hansi von Bülowovi z vděčnosti za to, že mu zajistil místo asistenta dirigenta u jednoho z nejstarších orchestrů v Evropě v Meininger Hofkapelle. Bülow se ale nechal slyšet, že dílo je „komplikované, plné nesmyslů“ a odmítl se ho naučit. Až když se Strauss seznámil s klavíristou Eugenem d’Albertem, kterému se Burleska líbila, a společně ji lehce upravili, dočkala se premiéry. Dokonce i Bülow vzal upravenou verzi na milost, ačkoli jinému skladateli, Brahmsovi, v dopisech neustále opakoval, jak je skladba nevyspělá. Z dnešního pohledu už můžeme říct, že Burleska znamenala ve Straussově stylu zlom. O to je cennější pak dílo je.

Ani Petr Iljič Čajkovskij se za svého života nevyhnul kritice ze strany současníků a svým dílem si nebyl vždy jistý. Týká se to třeba i Symfonie číslo 6,“ uvádí dramaturgie a dodává, že skladatele při zkouškách znejistili hudebníci orchestru, kteří se ke skladbě stavěli chladně. Přijetí publika bylo ale naopak velmi vřelé. Čajkovskij skladbu sám dirigoval při premiéře v Petrohradě, a to jen devět dní před vlastní smrtí. Po premiéře ještě stihl provést korektury. V této úpravě se symfonie hraje dodnes. 

Klavíristka Tamara Stefanovich hraje po celém světě své recitály, ale působí i jako komorní hráčka nebo sólistka s předními orchestry. Byla spoluzakladatelkou a kurátorkou portlandského mezinárodního klavírního festivalu „The Clearing“ a externí pedagožkou komorní hudby na Royal Academy of Music. V současnosti vyučuje na Accademia di Musica Pinerolo. Sama studovala v Bělehradě, na Curtisově institutu i na Kölner Musikhochschule.

Foto: Marco Borggreve, Martin Straka

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky