KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Košická filharmonie s Aruťunjanem, Ravelem a Musorgským english

Státní filharmonie Košice přichystala na čtvrtek 12. ledna koncert, který povede tchaj-wanský dirigent Yu-An Chang. V Domě umění od 19 hodin zaznějí Druhá suita z baletu Daphnis a Chloé Maurice Ravela, Koncert pro trubku a orchestr As Dur Alexandra Grigorjeviče Aruťunjana, ve kterém se coby sólista představí Stanislav Masaryk, spolu se slavnými Obrázky z výstavy Modesta Petroviče Musorgského v instrumentaci Maurice Ravela.

„Aruťuňanov trúbkový koncert je jednou z mojich najobľúbenejších skladieb pre sólovú trúbku, s ktorou som sa stretol už počas druhého ročníka konzervatória. Skladba sa teší mimoriadnej obľube medzi poslucháčmi a najmä medzi trubkármi. Je to najmä pre jeho krásne, miestami exotické melódie a jeho efektnosť, pričom sólový hlas je napísaný veľmi prirodzene trúbkovej technike a neobsahuje žiadne veľké záludnosti a nepríjemné pasáže,“ vysvětluje Stanislav Masaryk s tím, že hrát tuto skladbu je pro něj vždy velkou radostí.

Dirigent Yu-An Chang v roce 2016 získal první cenu na Mezinárodní dirigentské soutěži v Bukurešti, působil jako dirigentský stipendista na Tanglewoodském hudebním festivalu a následně byl na dvě sezóny jmenován asistentem dirigenta Bostonského symfonického orchestru. V roce 2022 se stal hlavním dirigentem Taipei Chinese Orchestra, při čemž pokračuje ve svých dirigentských aktivitách v Evropě, Americe i Asii. „Štátna filharmónia Košice je klenotom medzi orchestrami, s ktorými som spolupracoval. Program koncertu je plný farieb a fantázie, ktoré vám prinesú nezabudnuteľný poslucháčsky zážitok,“ uvádí slova dirigenta orchestr.

Foto: Petra Hajská, Marco Borggreve

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky