KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Třikrát Wagner České filharmonie, Manfreda Honecka a Matthiase Goerneho english

Wagnerovský koncertní program připravil pravidelný dirigentský host u České filharmonie Manfred Honeck a mezinárodně uznávaný barytonista Matthias Goerne. Instrumentální hudbu a árie z oper Richarda Wagnera doplní Čtvrtá symfonie rakouského skladatele Franze Schmidta, který jako violoncellista ve Vídni zažil dirigentské období Gustava Mahlera. Koncerty se budou konat ve Dvořákově síni Rudolfina od středy 11. do pátku 13. ledna, vždy od 19:30 hodin.

Matthias Goerne se představí v monologu krále Markeho ze druhého dějství opery Tristan a Isolda, v árii Holanďana „Die Frist ist um“ z prvního dějství opery Bludný Holanďan a ve scéně „Wotans Abschied und Feuerzauber“ ze třetího dějství opery Valkýra. Wagnerovskou část koncertů doplní „Jízda valkýr“ ze třetího dějství posledně jmenované opery.

S hudebníky České filharmonie rád uvádím nejen známá symfonická díla, ale také společně s nimi objevuji skladby, které jsou pro domácí posluchače stále relativně nové,“ uvedl Manfred Honeck s tím, že Čtvrtá symfonie Franze Schmidta je bezpochyby mistrovským dílem, jehož bezprostřední tragickou inspirací byla smrt Schmidtovy dospělé dcery. „Přestože je symfonie náročná na interpretaci, pro posluchače je mimořádně vstřícná – a doufám, že se vám v našem podání bude líbit,“ doplnil dirigent.

Česká filharmonie zve všechny držitele vstupenek také na setkání před koncerty. „Preludia“ nabízí náš první orchestr bezplatně jako bonus ke svým abonentním koncertům. Konají se od 18:30 hodin v Sukově síni, moderuje je Jindřich Bálek. Více informací k programu najdete zde.

Foto: Caroline de Bon, Petr Chodura

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky