KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Nová Prodaná nevěsta v Národním divadle moravskoslezském english

Na novou inscenaci nejhranější české opery láká diváky Národní divadlo moravskoslezské těsně před Vánoci. Premiéra Prodané nevěsty Bedřicha Smetany v režii Jiřího Nekvasila se bude v Divadle Antonína Dvořáka konat ve čtvrtek 15. prosince, druhé obsazení se pak představí v sobotu 17. prosince. Hudebního nastudování se ujal hudební ředitel opery Národního divadla moravskoslezského Marek Šedivý.

Pro ředitele NDM a operního režiséra Jiřího Nekvasila je to už třetí inscenace „národní“ opery. „Prodaná nevěsta stojí na mimořádném místě i v historii Národního divadla moravskoslezského: právě touto operou byl 12. srpna 1919 zahájen provoz našeho divadla. Nová inscenace je už 14. nastudováním,“ připomněl režisér s tím, že představení přinese hned několik debutů v hlavních rolích. Obě Mařenky, Soňa GodarskáVeronika Rovná, roli studují poprvé, debutujícím Jeníkem je kanadský tenorista Philippe Castagner a roli Kecala ztvární také prvně František Zahradníček.

Opera pro celou rodinu měla světovou premiéru v pražském Prozatímním divadle v květnu 1866 a okamžitá divácká oblíbenost předčila i autorovo očekávání. Libreto Karla Sabiny je postaveno na velmi jednoduchém příběhu podvodu či spíše lsti, díky níž se k sobě nakonec dostanou přesně ti, kteří se milují, a nikoli ti, kterým rodiče svatbu domluvili. Sám Smetana byl okamžitou a trvalou popularitou své první komické opery opravdu překvapen a občas ho i mrzelo, že jeho další opery, které považoval z hudebnědramatického hlediska za dokonalejší, zůstávají v jejím stínu.

Pro umělecký život Bedřicha Smetany měla ovšem opera význam zásadní: potvrdil svůj obrovský talent operního skladatele a svým kritikům dokázal, že je schopen napsat i dílo v národním a odlehčeném stylu. Prodanka se stala „miláčkem“ domácího publika, českou národní operou. Uspěla poté na Mezinárodní hudební a divadelní výstavě ve Vídni v roce 1892 a stala se velmi žádanou i ve světě. „Rozhodně patří k nejlepším komickým operám vůbec!“ je přesvědčen Jiří Nekvasil.

Inscenaci NDM uvádí v koprodukci se Slovinským národním divadlem opery a baletu Lublaň, kde měla inscenace premiéru v lednu 2019 a po posledním představení letos v červnu se scéna i kostýmy vydaly na cestu do Ostravy. Představení je zároveň součástí Smetanovského operního cyklu Ostrava 2024; v Roce české hudby opera NDM uvede ve dvou blocích k výročím Smetanova narození a úmrtí všech jeho osm dokončených oper. „Aktuálně máme na repertoáru Dvě vdovy a na konci této sezóny se ostravští diváci dočkají také nové inscenace opery Dalibor. Do konce roku 2023 pak ještě opera NDM nastuduje Tajemství a Čertovu stěnu,“ doplňuje dramaturgie.

Foto: Martin Popelář

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky