KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Závěr 19. ročníku ARS NOVA v Košicích se Stravinským, Bernsteinem a Coplandem english

Státní filharmonie Košice uzavře devatenáctý ročník festivalu současného umění ARS NOVA baletní suitou Igora Stravinského Svěcení jara, a to pod taktovkou Tomáše Braunera. Vedle toho zaznějí Bernsteinovo Divertimento a Coplandův Koncert pro klarinet, smyčcový orchestr, harfu a klavír, ve kterém se klarinetového sóla ujme izraelský umělec Jonathan Leibovitz. Koncert se bude konat ve čtvrtek 1. prosince od 19 hodin v místním Domě umění.

Pro mě jsou oba skladatelé jako Leonard Bernstein a Aaron Copland vždy velkou výzvou a vzhledem k tomu, že jsou mí velcí oblíbenci, jsem vždy velice vděčen, že symfonické orchestry právě tyto skladatele zařazují na své koncerty. Jejich specifika vidím především v jiném zabarvení orchestru,“ uvádí Tomáš Brauner a dodává: „Svérázná a mnohdy komplikovaná rytmizace ovlivněná americkou kulturou, která pro nás Evropany je svým způsobem přitažlivá, ale také mnohdy velmi nesnadná. Můžeme říct, že se v tomto případě jedná opravdu o hudbu amerického kontinentu.“

Stravinského Svěcení jara dirigent vnímá jako výjimečné dílo, které po své premiéře zcela zásadně ovlivnilo další hudební vývoj v celém kulturním světě. Ostatně výrazně ovlivnilo a naučilo mnohé i jeho. „Přiznám se, že toto dílo mám za své jedno z nejoblíbenějších vůbec. Tento balet jsem měl možnost jak dirigovat, tak vidět jako baletní představení v divadle,“ říká dirigent a prozrazuje, že ho Stravinského hudba uchvátila už v dětství a za studií na konzervatoři si tak sehnal jeho kompletní dílo v nahrávkách.

Foto: Kaupo Kikkas

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky