KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Remake Růžového kavalíra z Berlína pro Prahu english

Národní divadlo připravilo na konec listopadu premiéru opery Růžový kavalír od Richarda Strausse. Operní ředitel Per Boye Hansen se rozhodl přinést do Prahy úspěšné zpracování, které už léta těší berlínské milovníky opery. Inscenaci v režii Andrease Homokiho a v hudebním nastudování Gabriela Feltze návštěvníci pražské Státní opery poprvé uvidí 24. listopadu.

Kdo by chtěl v Berlíně navštívit operu, má stejně jako v Praze na výběr. A dokonce si může vybrat mezi inscenacemi jedné a téže opery. Růžový kavalír Richarda Strausse je na scéně Německé státní opery prakticky neustále, za poslední dobu už v pátém nastudování. To Komická opera se sice ke stejnému titulu vrací rovněž permanentně, ale vsadila na inscenaci, která měla při premiéře v roce 2006 obrovský úspěch. Takový, že není co měnit. Úspěch, který nenechal chladným Pera Boyeho Hansena, uměleckého ředitele Státní operyOpery Národního divadla, který – když se uvažovalo o uvedení Růžového kavalíra v Praze – se rozhodl, že požádá realizační tým Komické opery, aby tam svou inscenaci přenesli. Přestože jednotliví členové týmu už jsou od té doby každý jinde, dobrá věc se podařila. Tým se dal znovu dohromady a inscenaci zrealizoval.

Režisér Andreas Homoki se přece jenom rozhodl, že ji mírně pozmění. První jednání zůstane rokokové, druhé jednání bude přeneseno na počátek 20. století a třetí jednání doprostřed hrůz druhé světové války. Jen hlavní postava – Maršálka – zůstane stále ve svém rokokovém kostýmu, ta se prostě nemění (kostýmy Gideon Davey). Scéna Franka Philippa Schlößmanna je jednoduchá a vytváří spíše neutrální pozadí. Hudební nastudování si vzal na starost Gabriel Feltz. V hlavní roli Maršálky vystoupí Petra Alvarez Šimková, v kalhotkové roli jejího mlaďounkého milence Oktaviána islandská sólistka Národního divadla Arnheiður Eiríksdóttir. Sofii, do níž se Oktavián zamiluje, ztvární litevská sopranistka Vera Talerko a barona Ochse von Lerchenau finský basista Timo Riihonen. Čerstvý držitel Thálie Martin Bárta bude zpívat barona Faninala, intrikány Valzacchiho a Anninu uslyšíme v podání Christopha Spätha z Komické opery Berlín a Jany Sýkorové. Roli Zpěváka přijal Petr Nekoranec.

Premiéra bude ve Státní opeře 24. 11. v 19 hodin u příležitosti stého výročí, kdy tuto operu dirigoval ve stejném divadle – tehdy v Novém německém divadle –  přímo skladatel. V Drážďanech o jedenáct let dříve, při světové premiéře v roce 1911, vzbudilo uvedení Růžového kavalíra takovou senzaci, že německé dráhy musely přidat vlaková spojení, aby se všichni zájemci do divadla na nové dílo dostali. Dráždivou byla láska zralé ženy k mladému milenci, ženy, která se své lásky vzdá ve prospěch mladé dívky. Jedním z hlavních témat opery je proto i v režijním pojetí plynutí času. 

Pro ty, kdo netuší, pak jen upozornění, že samotná opera trvá tři a čtvrt hodiny a k tomu je třeba připočíst ještě dvě přestávky po půl hodině, takže poslední opona padne někdy kolem 23:30 hodin.

Foto: ze zkoušky 10.11 / Zdeněk Sokol

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky