KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Czech Ensemble Baroque – Český Monteverdi a jeho italské inspirace english

V září vstoupil hudební cyklus BACHA NA MOZARTA!, který pořádá soubor Czech Ensemble Baroque s dirigentem Romanem Válkem, do své jedenácté sezóny, a to koncertem Bachových kantát v brněnské katedrále. Těch se jako dirigent zhostil mezinárodně uznávaný kontratenorista Andreas Scholl. Také třetí koncert sezóny zve ve středu 16. listopadu své posluchače na Petrov. Na koncertě zazní hudba Adama Michny z Otradovic – Missa pro defunctis neboli Requiem a Missa I., která je interpretována velmi zřídka, ale pro vysoké kompoziční kvality si ji zvolil Český rozhlas, aby ji zaznamenal v první tuzemské nahrávce. Natáčení bude navazovat na koncert o den později.

Adam Michna z Otradovic žije v povědomí české veřejnosti díky vánoční písni Chtíc, aby spal, podobně jako skladbou Nebeští kavalérové, která se stala součástí kostelního repertoáru – jedná o skladby zlidovělé, z nichž se zákonitě vytrácí jméno autora. Vedle písňových sbírek na české texty stojí poněkud v pozadí Michnova duchovní tvorba na latinské texty, a to neprávem. Soubor Czech Ensemble Baroque s dirigentem Romanem Válkem chce právě tuto oblast Michnovy tvorby přiblížit posluchačům v Brně.

Nejnovější program přibližuje dirigent takto: Říká se, že Michna je pro českou hudbu stejně důležitý, jako byl Schütz pro Němce nebo Monteverdi pro Italy. Já bych dodal, že inspirace právě italskou kompoziční technikou je velmi zřetelná. Pro Michnu jsou důležitým jednotícím prvkem instrumentální sonáty, které uvádějí jednotlivé části mše nebo jsou mezi ně vloženy: nabývají tak účinku jakýchsi ritornelů, jaké užíval ve svých duchovních skladbách právě Claudio Monteverdi. Oba autoři hojně využívají rytmiky a deklamace a propůjčují tak některým pasážím vyloženě taneční charakter.

Foto: Martin Kotulan

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky