KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

FOK s Pavlem Šporclem uctí Jana Kubelíka english

Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK společně s Pavlem Šporclem vzdají hold jednomu z největších českých houslistů v historii, Janu Kubelíkovi. Pod taktovkou šéfdirigenta FOK Tomáše Braunera zazní Kubelíkův Houslový koncert č. 1. Program doplní Legendy Antonína Dvořáka a Čtvrtá symfonie Bohuslava Martinů. Koncerty se uskuteční ve středu 9. a ve čtvrtek 10. listopadu v 19:30 ve Smetanově síni Obecního domu. V rámci večerů bude možné si zakoupit album Pocta Janu Kubelíkovi a bude se konat i autogramiáda.

Kubelíkův houslový koncert jsme natočili ve světové premiéře s Tomášem Braunerem a Pražskými symfoniky. Já se dlouho sám věnuji českým houslistům. Kubelík zkomponoval šest houslových koncertů, to se málo ví, ale zatím byly natočeny jen s klavírem. A já jsem se rozhodl nahrát jeden z nich s orchestrem a jsem nadšen, jak ta nahrávka vyšla,“ říká ke Kubelíkově koncertu Pavel Šporcl a dodává: „Koncert je absolutně světový, monumentální a houslista takřka nepřestane hrát. V jedné kritice napsali, že jeho druhá věta patří k největším skvostům hudební historie a houslového repertoáru. Jsou tam technicky náročné pasáže, ale hlavně je to nádherná hudba, která věřím, že se dostane na světová pódia.

Dále na koncertech zazní výběr z cyklu Legendy Antonína Dvořáka, náladově vážnější a poetičtější protějšek ke skladatelovým slavnějším Slovanským tancům. Večery uzavře Symfonie č. 4 Bohuslava Martinů, což je jedno z jeho nejhranějších a nejvýznamnějších děl.

Hudební setkání nesou podtitul Legendy, neboť na nich zazní hudba českých skladatelů, kteří se u nás i ve světě skutečně zapsali do historie. Vedle Jana Kubelíka je touto legendou i jeho syn Rafael Kubelík, který s tímto programem také velmi úzce souvisí. „Právě on byl ten, který řídil českou premiéru Symfonie č. 4 Bohuslava Martinů, a je také tím, kdo se zasloužil o první nahrávku Dvořákových Legend, tehdy s English Chamber Orchestra. Dalo by se tedy říci, že tyto večery vykreslují jakýsi pomyslný oblouk mezi tvorbou a prací otce a syna Kubelíkových a s nimi spojených žijících i nesmrtelných legend české hudby,“ doplnil k programu dramaturg FOK Martin Rudovský.

Foto: Zuzana Bönisch, Petr Dyrc

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky