KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Múza Versailles zahájí sezónu cyklu Hlasy tří světů english

V kostele sv. Víta na břehu nádrže Švihov, který je pozůstatkem městečka Zahrádka u Ledče nad Sázavou, se koná v pátek 23. září od půl osmé koncert Múza Versailles. Vystoupí vokálně-instrumentální soubor Victoria Ensemble v čele se sopranistkou Viktorií Kaplanovou a skupina historického tance En Garde!. Jde o autorské kostýmované představení z oblasti francouzského barokního umění, kde se citlivě propojuje historicky poučená interpretace hudby i tance 17. a 18. století se současností. Večer zahájí druhou koncertní sezónu s názvem Hlasy tří světů, která probíhá na pomezí Středočeského kraje, Jihočeského kraje a kraje Vysočina.

Představení Múza Versailles je vznešená oslava baroka, nabízí divákovi zcela novou koncepci propojování historické hudby a tance. Pro mne samotnou je francouzská barokní hudba celoživotní vášní. Měla jsem to štěstí studovat tento specifický styl zpěvu, divadla a gestiky u řady francouzských odborníků. Tento program je pro mne proto srdcovou záležitostí a moc se těším, až přednesu velkolepé a zřídka provozované skladby, jako je kantáta „Soleil (Slunce)“ Louise Nicolase Clérambaulta nebo výběr z Delalandových „Fontaines de Versailles (Fontány ve Versailles),“  doplňuje Viktorie Kaplanová. Vystoupí v šatech ze starého notového papíru, který pro ni vytvořila výtvarnice Jana Baborová.

Členové taneční skupiny En Garde! se dlouhodobě věnují rekonstrukci barokního tance, v představení ale pracují s jeho přesahem do dnešní doby. Kromě zápisů dobových tanců totiž představují vlastní choreografie inspirované francouzským barokem. Hrají si s prostorem, se vzájemnou energií a také se speciálně vyrobenými svítilnami.

Foto: Barka Fabianova Photography

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky