KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Barocco sempre giovane podzim zahájí s houslistou Jiřím Vodičkou english

Houslista a koncertní mistr České filharmonie Jiří Vodička zahájí podzimní cyklus koncertů spolu s komorním souborem Barocco sempre giovane ve čtvrtek 8. září v 19 hodin ve Společenském sálu zámku v Pardubicích. Koncert je věnován výročí čtyř set let od narození slavného italského houslového virtuosa, skladatele a pedagoga Giuseppa Tartiniho. Název koncertu Ďáblův trylek je odvozen od závěrečné skladby večera, nejznámější Tartiniho Sonáty „Il trillo del diavolo“.

Ke své skladbě Tartini jednou poznamenal: Jedné noci se mi zdálo, že jsem uzavřel smlouvu, v níž mi ďábel byl k službám. Vše se plnilo podle mého přání a má vůle mým novým sluhou byla pokaždé vyplněna ještě dříve, než jsem ji vyslovil. Zdálo se mi, že mu podávám své housle, aby mi zahrál nějakou krásnou árii, jaký však byl můj údiv, když jsem zaslechl tak jedinečnou a krásnou sonátu, provedenou s brilancí a citem, že jsem si nedokázal představit nic, co by se jí vyrovnalo. Byl jsem zcela okouzlen, pocítil jsem takovou rozkoš, že se mi tajil dech. Probuzen prudkým citem, okamžitě jsem uchopil své housle v naději, že opět uslyším hudbu, kterou jsem právě slyšel, leč marně. Skladba, kterou jsem zkomponoval, je ve skutečnosti tím nejlepším, co jsem kdy napsal. I tak zůstává daleko za tou, která mě rozechvěla natolik, že bych rozlomil své housle a navždy opustil hudbu, kdyby se mi podařilo zrušit ono slastné opojení, které mi přinesla.

Další koncerty podzimního abonentního cyklu souboru Barocco sempre giovane nabídnou v říjnu vystoupení s hobojistou Vilémem Veverkou, v listopadu s kontrabasistou Indi Stivínem, houslistou Vítem Chudým a violistou Jiřím Kabátem. V prosinci je na programu Vánoční a Svatoštěpánský koncert. Více informací najdete zde.

Foto: Fb J. Vodičky, Fb souboru / D. Havel

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky