KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

FOK pořádá koncert pro děti s projekcí filmů o Krtečkovi v první školní den english

Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK na začátek školního roku připravil pro dětské publikum pořad s názvem Krtek a muzika. Oblíbená večerníčková postava ožije na plátně Smetanovy síně v doprovodu orchestru pod vedením dirigenta Marka Ivanoviće. Pořadem provede herečka Johana Schmidtmajerová. Koncert se bude konat ve čtvrtek 1. září ve 14 hodin v Obecním domě.

Na oslavu začátku školního roku připravují Pražští symfonikové už několik let speciální pořad pro všechny školáky a předškoláky, kteří si ještě na první školní den chtějí užít legraci s hudbou. Tentokrát se o zábavu postará večerníčkový Krtek,“ uvádí FOK. Pohádek o Krtkovi a jeho kamarádech existuje celkem na padesát. První byla „Jak krtek ke kalhotkám přišel“ a jako jediná je opatřena mluveným slovem. Ve všech ostatních je středobodem zvukové stopy hudba. K dobré polovině z nich je to hudba Vadima Petrova, který vedle Krtka stojí také za hudbou k večerníčkům Krkonošské pohádky, příhody Spejbla a Hurvínka nebo Hup a Hop.

Do Smetanovy síně jsme vybrali tři hudebně nejzajímavější a tematicky nejrozmanitější díly našeho Krtečka. První volba byla samozřejmě Krtek a muzika, podle níž nese název i celý večer a setkáme se tam s prvky až jazzovými. Dále to bude Krtek hodinářem, která je naopak velmi symfonická. Třetí pohádkou je Krtek na poušti, kde zase objevíme arabské vlivy,“ říká k programu dramaturg FOK Martin Rudovský.

Doprovodná hudba využívá i nástrojů, které se v FOK běžně nevyskytují, jako jsou dudy nebo akordeon. Děti tak čeká opravdu bohatý zážitek. Zjistí, jak se dají hudbou vyjádřit různé emoce nebo napodobit zvířecí zvuky.

Pořadem bude provázet herečka Johana Schmidtmajerová, kterou návštěvníci dětských koncertů FOK mohli vidět už na loňském pořadu Ze školy na klasiku. Taktovky se ujme Marko Ivanović, který s Pražskými symfoniky spolupracoval na dětských pořadech už v minulých letech.

Foto: archivy FOKu a KlasikyPlus

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky