KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Květnovské hudební slavnosti v Blatně a Květnově english

Poslední víkend tohoto měsíce, od pátku 26. do neděle 28. srpna, nabídnou pořadatelé festivalu Květnovské hudební slavnosti zajímavý program. Letošní jednotící myšlenkou festivalu, odehrávajícího se v Krušných horách na Chomutovsku, jsou doteky viditelného a neviditelného světa, přechody mezi sférou idejí, kreativity a světem reálným. To bude možné pozorovat z různých úhlů pohledu prostřednictvím čtyř představení za účasti českých, německých a švýcarských umělců.

Do našich příprav vstoupila v zimě neočekávaná událost. Jako zázrakem se objevily původní ztracené varhany z konce 18. století, které léta zněly v kostele sv. archanděla Michaela v Blatně. Letos je ještě neuslyšíte, ale mám to potěšení Vám prozradit, že zastupitelství obce Blatno intenzivně pracuje na jejich navrácení a rekonstrukci. Moc doufám, že se to podaří,“ uvádí hudebnice Alena Hönigová.

Už v pátek na festivalu v kostele svatého archanděla Michaela v Blatně vystoupí soubor Kesselberg Ensemble, který založila v roce 2004 Ilze Grudule společně s absolventy Schola Cantorum Basiliensis v Basileji. Zazní hudba Bacha, Zehndera, TelemannaHändela.

V altánku na blatenském náměstí, v případě nepřízně počasí v kostele svatého archanděla Michaela v Blatně, v sobotu vystoupí cembalistka Alena Hönigová, a to u příležitosti třístého výročí narození českého skladatele Jiřího Antonína Bendy.

V kostele svatého archanděla Michaela v Blatně v sobotu vystoupí německý soubor Batzdorfer Hofkapelle. Batzdorfská dvorní kapela zahájila svou činnost o Velikonocích roku 1993 koncertem v renesančním sále v Batzdorfském zámečku nedaleko Drážďan. Zde se každoročně koná dnes už legendární festival Batzdorfer Barockfestspiele. Soubor přednese skladby Händela, Telemanna, Heinichena, PisendelaZelenky.

Nedělní koncert v poutním kostele Navštívení Panny Marie v Květnově nabídne slavné oratorium Stvoření Josepha Haydna dle dobové úpravy pro smyčcový kvartet a cembalo s nově zbásněným textem Petra Koudelky. V rámci koncertu vystoupí Miki Takahashi, Daila Dambrauska – barokní housle, Andreas Torgersen – barokní viola, Ilze Grudule – barokní violoncello a Alena Hönigová na cembalo a jako umělecká vedoucí.

Foto: Martin Bílek

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky