KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Vážný zájem k výročí Petra Schulhoffa v neděli na Střeše Lucerny english

V letošním roce by se dožil sta let Petr Schulhoff, významný český scenárista a režisér. V neděli 10. července, v den jeho narození, se na Střeše Lucerny ve 20 hodin sejdou česko-němečtí umělci, aby toto významné jubileum společně s posluchači oslavili. V rámci programu zaznějí díla jeho otce Erwina Schulhoffa, a to Pět kusů pro smyčcové kvarteto z roku 1923 a ikonický Sextet pro dvoje housle, dvě violy a dvě violoncella, který vznikal v letech 1920 až 1924. Provedení se ujme renomovaný Quartet Berlin-Tokyo, německá violistka Theresa Burggaller a český violoncellista Tomáš Jamník. Z pamětí Petra Schulhoffa bude předčítat Jaromír Typlt.

Pro Erwina Schulhoffa bylo narození jeho syna největší radostí v jeho životě. V roce 1922 se několik dní po narození do svého deníku zapsal: „V pondělí desátého července mi porodila Alice mého syna Petra Heinricha Wolfa Edmunda! Jsem nesmírně šťastný, protože už od teď nikdy nebudu osamělý, budu mít celoživotního přítele – mého syna!

Erwin Schulhoff a jeho syn Petr Schulhoff, cca 1930.

Byla to tahle fotka, která mne přesvědčila, že by se k letošním nedožitým 100. narozeninám Petra Schulhoffa, českého scenáristy a režiséra, mělo něco uspořádat. Když jsem se postupně dozvídal o jejich společném osudu, nebylo to vůbec radostné čtení, především jejich pobyt v koncentračním táboře, kde nakonec syn Petr svého otce Erwina viděl umírat. Podívejte se ale pořádně na tu fotku. Erwin svého syna miloval a on miloval jeho. Pro oba byl jejich vztah jedním z mála slunečných momentů v jejich životě,“ vysvětluje violoncellista Tomáš Jamník.

Během večera přečte Jaromír Typlt úryvky z pamětí Petra Schulhoffa, ve kterých budou připomenuty jeho životní a umělecké úspěchy, ale také temná doba pobytu v koncentračním táboře. Mimořádný koncert pořádá Vážný zájem, z. s., ve spolupráci s Českým centrem Berlín, Střechou LucernyAkademií komorní hudby.

Foto: Wikipedia (Mirek Břehovský – CC BY 3.0), Fb T. Jamníka

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky