KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Hudeček a Schittler pod vedením Roberta Jindry v Košicích english

Státní filharmonie Košice přivítá ve čtvrtek pod taktovkou svého šéfdirigenta dva mladé sólisty. S orchestrem vystoupí fagotista Jan Hudeček a první klarinetista Essenské filharmonie Johannes Schittler, řídit bude Robert Jindra. Zazní Straussův Duet-Concertino pro klarinet a fagot a v druhé části Symfonie č. 2 „Antar“ Nikolaje Rimského-Korsakova. Koncert se koná ve čtvrtek 16. června od 19 hodin v Domě umění, ve spolupráci se Slovenskou akademií věd. Před koncertem je připraveno setkání s umělci v Malém sále od 18 hodin. Lidé také mohou zajít na veřejnou generálku, která začíná v 10 hodin dopoledne.

Duet-Concertino Richarda Strausse pro klarinet a fagot pochází z vrcholného tvůrčího období autora a je zajímavé svým původním pohádkovým námětem, kdy sám skladatel psal Hugo Burghauserovi – to byl tehdejší první fagotista Vídeňských filharmoniků, kterému je skladba věnována – že kompozice je o tančící princezně. Ta je nejprve znepokojena tancem Medvěda, ale nakonec se jí zalíbí natolik, že s ním začne tančit. Medvěd se proměňuje v prince a začne si namlouvat princeznu. Zamilují se a tančí šťastně až do smrti. Některé zdroje tvrdí, že Strauss od původního pohádkového námětu později upustil, nicméně prvotní hudební nápady skladby tvořil v tomto duchu.

Kompozice je třívětá a svojí orchestrací evokuje princip barokního concerta grossa. Klarinet a fagot doplňují sólové hlasy vystupující z jednotlivých sekcí smyčcových nástrojů obohacených harfou. Skladba je koncipována tak, že v první větě má primární roli klarinet, ve druhé větě, která se může zdát formálně neúplná, ji má fagot a ve třetí větě jsou si již oba nástroje rovnocenné. Straussovu hudební řeč lze charakterizovat jako postromantickou, v níž odmítá jakékoli náznaky tehdejšího atonálního směřování. „Osobně vnímám skladbu jako poslední ryze klasickou kompozici pro svůj nástroj,“ dodává Jan Hudeček.

Foto: Jaroslav Ľaš, Daniel Havel, archiv Johannese Schittlera 

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky