KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Pražské jaro ve čtvrtek mimořádně pro Ukrajinu english

Mimořádný koncert na počest Ukrajiny zařadil do svého programu Festival Pražské jaro. Ve čtvrtek 2. června vystoupí v kostele sv. Šimona a Judy Kyjevští sólisté, kteří patří mezi přední ukrajinská hudební tělesa. Zazní ukrajinská hudba a vedle ní skladby Berezovského, Roty nebo Mendelssohna-Bartholdyho.

Koncert nabídne široký a reprezentativní výběr z ukrajinské hudby doplněný o hudbu italského klasika Nina Roty, známého především jako autora filmové hudby, a ukázku z rané tvorby Felixe Mendelssohna-Bartholdyho,“ uvádí dramaturg Pražského jara Josef Třeštík. Večer zahájí Symfonie C dur Mozartova současníka Maksima Berezovského, který byl na studiích v Boloni spolužákem Josefa Myslivečka. Posluchačům se představí také tvorba ukrajinských autorů v čele s Valentynem Sylvestrovem. „Současník Arvo Pärta a Alfreda Schnittkeho prožil celý život v rodném Kyjevě a až na začátku probíhající války se po dramatické cestě odebral do Berlína,“ dodává Třeštík. Kyjevští sólisté na program zařadí také lidovou píseň Plyne kača (Pluje kachna), která v dnešních dnech v sobě nese značnou symboliku. „V jejím textu se mladý muž loučí se svou matkou a odchází do války. Píseň zazněla v lednu 2014 na kyjevském Náměstí Nezávislosti (Majdan) na veřejném pohřbu Michaila Žyznevského, který se stal v pořadí druhou obětí tzv. Revoluce důstojnosti známé rovněž jako Euromajdan (2013). Od té doby je tato píseň neoficiální hymnou boje Ukrajinců za svobodu a plní funkci rekviem za padlé, ať už v Kyjevě na Náměstí Nezávislosti, na Donbase, nebo nyní na rusko-ukrajinských válečných frontách,“ upřesňuje muzikolog a ukrajinista Petr Kalina.

Ruská agrese na Ukrajině soubor zastihla v zahraničí. „Začalo to 23. února jako běžné dvoutýdenní turné po Itálii,“ řekl pro portál Bachtrack houslista Anatolij Vasylkivskyj, který je uměleckým vedoucím Kyjevských sólistů od roku 2017. Následující den ruské jednotky napadly Ukrajinu. „Když jsme přijeli do Itálie, mnoho členů souboru zavolalo svým rodinám a doslechli se o bombardování,“ dodává. Následně padlo rozhodnutí zůstat mimo Ukrajinu. A to nikoliv jen z bezpečnostních důvodů, ale také proto, aby soubor dostál svému závazku být „vyslancem Ukrajiny“ a pořádal koncerty na podporu své země. Po vystoupeních ve dvaceti italských městech tak soubor zamířil do Švýcarska, Německa, Švédska, Norska, Litvy, Lotyšska a Estonska. „Chceme tyto koncerty věnovat našim rodinám, naší zemi a naší armádě, která bojuje za demokracii na celém světě,“ uvedl Vasylkivskyj. Koncertů se zatím konalo přes čtyřicet a podařilo se na nich vybrat stovky tisíc eur, které směřují na podporu Ukrajiny.  Cílem Kyjevských sólistů i nadále zůstává propagace ukrajinské kultury, snaha získat prostředky na podporu své země a sjednocovat lidi ve snaze o mír.

Hudební svět je již z podstaty svého univerzálního jazyka přirozeně kosmopolitní. Proto je klíčem k angažmá uměleckých osobností i těles jejich mistrovství, nikoliv národnost či státní příslušnost. Výjimkou může být situace, kdy chceme umělcům konkrétního národa či země vyjádřit solidaritu v tíživé situaci. To je také důvodem, proč do programu mimořádně zařazujeme koncert komorního orchestru Kyjevští sólisté. Všichni si uvědomujeme smutnou pravdivost aktualizované podoby hesla z období občanské války ve Španělsku – U Kyjeva se bojuje za Prahu!“ přibližuje ředitel festivalu Roman Bělor.

Foto: ilustrační – archiv a fb souboru

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky