KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Ariadna na Naxu Komorní filharmonie Pardubice v pondělí a ve středu english

Komorní filharmonie Pardubice ve spolupráci s festivalem Melodramfest 2022 na zítřek a na středu přichystala koncerty s premiérou skladby Tomáše Illeho, která vznikla na objednávku orchestru. Následovat bude Koncert pro cembalo a orchestr F dur Jiřího Antonína Bendy v podání Edity Keglerové a melodram Ariadna na Naxu od téhož skladatele. Oba koncerty, které bude řídit Jiří Petrdlík, se odehrají v Sukově síni Domu hudby od 19 hodin.

Bendův melodram Ariadna na Naxu režijně nastudovala Věra Šustíková s herci Ivanou Jirešovou, Apolenou VeldovouPetrem Stachem. Středeční koncert bude natáčet Česká televize.

Děj Ariadny je zpracováním známého antického příběhu o statečném Théseovi, který osvobodil Athény od potupného úvazku vůči krétskému králi Mínóovi. Athéňané mu totiž museli posílat každý sedmý rok sedm jinochů a sedm panen,“ uvádějí pořadatelé s tím, že s jednou takovou výpravou se Théseus vydá na Krétu. Je stejně jako ostatní zavřen do Labyrinthu, přemůže tam nestvůru Minotaura a za pomoci královy dcery Ariadny, která se do něj zamilovala, najde východ z Labyrinthu. Ariadna s ním potom uprchne na ostrov Naxos, kde ji ale Théseus po několika dnech zanechá a vrací se s ostatními Řeky do své vlasti. Ariadna je zdrcená a přivolává na Thésea pomstu bohů, přitom ale cítí, že ho vlastně stále miluje. V zoufalství vzpomíná na své krásné dětství, na svou matku; nemůže se s mířit s tím, že ona, pýcha krétské říše, má zahynout na pustém ostrově. Potom se rozpoutá divoká bouře a Ariadna se ze strachu před ní i ze zoufalství nad vlastním osudem vrhá do rozbouřených vln. „Bendův melodram, který uvedeme 11. a 13. dubna, pojednává právě o onom dramatickém závěru příběhu,“ uzavírá svou pozvánku KFP.

Foto: Wikipedia

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky