KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Česká filharmonie po půlstoletí v Příbrami – na Hudebním festivalu Antonína Dvořáka english

„Protagonistkou Benefičního koncertu pro Vilu Rusalka bude houslistka Julie Svěcená.“

„Skladatelská soutěž pro autory do čtyřiceti let se bude letos konat už posedmé.“

„Pedagog Pražské konzervatoře Ladislav Horák se svými žáky, vítězi mezinárodních soutěží, představí akordeon, který jako nástroj slaví letos dvě stě let.“

Hudební festival Antonína Dvořáka Příbram během jarních týdnů nabídne v regionu šestnáct programů. Přehlídku otevře 12. dubna Česká filharmonie, která v Příbrami vystoupí po šestačtyřiceti letech, a uzavře ji 7. června za doprovodu PKF-Prague Philharmonia operním galakoncertem tenorista Petr Nekoranec.

V podání Česká filharmonie zazní při zahajovacím večeru v příbramském Divadle Antonína Dvořáka Novosvětská symfonie a se sólistou Jiřím Vodičkou Čajkovského Houslový koncert. V dalších dnech a týdnech se ve městě a v nedalekém okolí – zejména ve Vysoké u Příbrami, kam skladatel jezdil po léta na letní byt – na patnácti koncertech vystřídají například kytarista Lubomír Brabec, violoncellista Jiří Bárta s klavíristkou Terezií Fialovou, barytonista Jiří RajnišNapolitan Quartetem, Mucha trio, duo Kchun, americký sbor Morningside Choir s gosely a další duchovní hudbou, Smyčcové trio Filharmonie Středního Saska z Freibergu, Trio Českého rozhlasu nebo akordeonistka Jitka Baštová. Na koncertě laureátů mezinárodní karlovarské Dvořákovy pěvecké soutěže vystoupí 28. května Magdaléna HeboussováDaniel Kfelíř.

Protagonistkou Benefičního koncertu pro Vilu Rusalka bude v Příbrami 21. května houslistka Julie Svěcená. Skladatelův potomek Petr Dvořák, jeden ze spolumajitelů domu ve Vysoké, novinářům řekl, že z výtěžku uplynulých benefičních koncertů už se podařilo opravit vstupní branku a restaurovat památný dřevěný stůl v altánu nebo psací stůl, u kterého Dvořák komponoval. Ve vile není muzeum, ale výjimečně bývá pietně zachovaný interiér zájemcům zpřístupňován. Stane se tak i odpoledne před koncertem.

Pedagog Pražské konzervatoře Ladislav Horák se svými žáky, vítězi mezinárodních soutěží, představí na dvou doprovodných open air koncertech a v programu pro studenty gymnázií akordeon, který jako nástroj slaví letos dvě stě let. Hrát tam bude Martin Šulc, zatímco druhý ze studentů Martin Kot vystoupí 5. června na Svaté HořeKarlovarským symfonickým orchestrem na koncertě s názvem Amerika po Dvořákovi aneb Od klasiky po ragtime. Dirigentem bude Debashish Chaudhuri, Ind žijící v Čechách, který se Dvořákovým stopám v americké hudbě věnuje soustavně už několik let.

Třiapadesátý ročník Hudebního festivalu Antonína Dvořáka Příbram zůstává u dlouhodobých cílů, kterými jsou připomínání díla Antonína Dvořáka i snaha přibližovat publiku v širší nabídce díla české i světové klasické hudební tvorby a ukazovat krásu klasické hudby nejmladším generacím. Na 6. června je do Příbrami připraven Den s Antonínem Dvořákem, celodenní doprovodný program pro děti i širokou veřejnost.

Festival zároveň vytváří inspirativní prostor pro vznik nových děl. Jeho skladatelská soutěž pro autory do čtyřiceti let se bude letos konat už posedmé. Loňský laureát Miroslav Baklík se s vítěznou kompozicí, Toccatou pro varhany, představí v rámci programu na Svaté Hoře 24. května. Pro letošek je soutěž vypsána v žánru smyčcový kvartet, uzávěrka je 15. dubna. Odborná porota pod vedením Sylvie Bodorové vyhlásí vítěznou skladbu na závěrečném koncertu 53. ročníku a zároveň předá vítězi Cenu Antonína Dvořáka, jejíž donátorkou je skladatelova prapravnučka Markéta Dvořák – Ghosh, žijící v Singapuru. „Dát mladým autorům příležitost, aby jejich díla zazněla, považuji za skvělý nápad,“ komentovala soutěž Sylvie Bodorová.

V roce 2020 festivalový program zcela překazila pandemie koronaviru spojená s uzavřením kulturního sektoru, loni se festival musel konat v náhradních termínech, a to až do podzimu, pouze tak, jak to umožňovala situace. „Doufáme už v normální podmínky a také v návrat plné návštěvnosti koncertů, se kterou loni byly problémy,“ řekla na tiskové konferenci Albína Dědičík Houšková, ředitelka festivalu a zároveň i pořádající neziskové organizace Dvořákovo Příbramsko.

Dramaturgická koncepce 53. ročníku odráží vnímání posledních dvou let, ovlivněných pandemií koronaviru a nově teď válečnou agresí Ruska proti Ukrajině. „V programu najdete koncerty plné duchovní síly a rozjímání i koncerty rozjásané oslavou života…,“ přiblížila dvě tváře programů ředitelka festivalu.

Hudební festival Antonína Dvořáka Příbram počítá svou historii od roku 1969. V sedmdesátých letech podle pamětníků do Příbrami v termínu festivalu zajížděly i některé zahraniční orchestry, které pak druhý den účinkovaly na mezinárodním hudebním festivalu Pražské jaro. Právě tehdy tam rovněž hrála poprvé a naposledy Česká filharmonie.

Foto: archiv festivalu, Petr Veber, Fb České filharmonie 

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky