KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Broumovská klávesa letos se soutěžícími ze čtyř zemí Evropy. Začíná dnes english

V Broumovském klášteře se ode dneška do neděle koná dvanáctý ročník mezinárodní klavírní soutěže Broumovská klávesa. Do ní se registrovalo téměř čtyřicet soutěžících z České republiky, Slovenska, Polska a Rakouska. Soutěžní vystoupení všech kategorií jsou otevřena veřejnosti. Koncert laureátů letošní Broumovské klávesy se pak bude konat v pondělí 11. dubna v 18 hodin na Velvyslanectví Polské republiky v Praze. Jedná se tak o novou cenu pro vítěze soutěže Broumovská klávesa, na kterou během podzimu naváže tradiční koncert laureátů. Vstupné na koncert je dobrovolné a výtěžek půjde na humanitární pomoc lidem prchajícím z Ukrajiny prostřednictvím sbírky Broumovsko pro Ukrajinu na darujme.cz. Později bude koncert zveřejněn na stránkách projektu.

Výkony soutěžících, kteří budou rozděleni do čtyř kategorií podle věku, a to od nejmenších do 17 let včetně, bude hodnotit odborná porota, v níž zasednou umělecký ředitel soutěže Ivo Kahánek a další klavíristé a představitelé předních kulturních institucí: Jan Simon (předseda poroty), David Mareček, Milan Langer a Eliška Novotná,“ uvádějí pořadatelé s tím, že letošním zahraničním porotcem je polský koncertní klavírista, pedagog Akademie múzických umění v Krakově, umělecký ředitel International Royal Cracow Piano Festival a prezident PianoClassic Association Marian Sobula. Soutěžit se bude v areálu národní památky Broumovského kláštera v multifunkčním sále Dřevník na koncertní klavír Steinway & Sons.

Letošní ročník Broumovské klávesy bude po dvou „covidových“ letech prakticky nedotčen pandemií koronaviru, přestože samozřejmě – poučeni minulými lety – pořadatelé pečlivě dbají na dodržování všech platných hygienických opatření. „Z novinek bych zmínil speciální stipendium pro soutěžící z Ukrajiny a širší portfolio cen pro laureáty naší soutěže – zejména nová koncertní vystoupení ve spolupráci s Karlovarským symfonickým orchestrem, Západočeským symfonickým orchestrem Mariánské lázně, Polskou ambasádou v Praze, festivalem Za poklady Broumovska a dalšími pořadateli,“ podotýká umělecký ředitel soutěže, klavírista Ivo Kahánek.

Na vítěze všech kategorií čekají jak finanční odměny, tak především živá vystoupení. Jak už zmínil umělecký ředitel soutěže Ivo Kahánek, novinkou je koncert laureátů na Polské ambasádě v Praze, který se koná v pondělí 11. dubna a je otevřen i veřejnosti. Mezi další koncertní příležitosti patří vystoupení na Slavnostním koncertu laureátů v pražském Rudolfinu na podzim, na letním hudebním festivalu Za poklady Broumovska, dále za doprovodu Karlovarského symfonického orchestruZápadočeského symfonického orchestru Mariánské lázně v rámci jejich abonentní sezóny nebo koncert v rámci Broumovských diskuzí, také letos na podzim.

Foto: archiv Mariana Sobuly, archiv Broumovské klávesy

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky