KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

The Met: Live in HD v sobotu nabídne Ariadnu na Naxu Richarda Strausse english

Komickou i tragickou, hravou i vážnou, spojující antické drama a comedia dell’arte, ale v každém případě zábavně inovativní operu Ariadna na Naxu na libreto básníka Huga von Hofmannsthala zkomponoval Richard Strauss. Dílo, které v podtextu tematizuje věčné soupeření umění o přízeň publika, je prvním březnovým kinopřenosem ze série MET: Live In HD. Na plátnech českých kin se objeví v sobotu 12. března. V hlavní roli primadony Ariadny se poprvé v rámci přímých přenosů z newyorského operního svatostánku představí sopranistka Lise Davidsen, pro kterou je řecká mytologická hrdinka jednou z nejvýraznějších rolí její kariéry. V roli skladatelky této „opery na opeře“ vystoupí mezzosopranistka Isabel Leonard. Pěveckou sestavu doplní Brenda Rae jako Zerbinetta, Brandon Jovanovich jako Bakchus a Sean Michael Plumb coby Harlekýn. Představení diriguje Marek Janowski.

Richard Strauss a Hugo von Hofmannsthal vytvořili na přelomu devatenáctého a dvacátého století jednu z nejkreativnějších dvojic skladatel–libretista,“ uvádí pořádající společnost Aerofilms. Společně dokázali operní svět, který už začal být přesycený zkostnatělou grande opera, osvěžit novými nápady a přístupy. Ariadna na Naxu, i přes poněkud náročnější genezi, představuje výbornou ukázku těchto proměn stylu.

První verzi své opery dokončil Richard Strauss, který už měl v té době za sebou svá stěžejní díla SalomeRůžový kavalír, v roce 1912. Původně ji autor skládal jako třicetiminutové hudební doplnění Hofmannsthalovy adaptace Molièrovy komedie Měšťák šlechticem. Nakonec ale operní kus zabral minut devadesát a hrál se až po skončení samotné hry. Celý večer tak trval dohromady šest hodin, což se nesetkalo s velkým pochopením publika. Obzvláště toho operního, které odmítalo čekat, až klasická divadelní hra skončí. Navíc se vyjevila i produkční náročnost, protože bylo potřeba obsadit dva různé umělecké ansámbly.

Po prvotním odmítnutí nakonec Strauss na Hofmannsthalův návrh celý koncept upravil a opeře předsadil prolog, který zdůvodňuje, proč se v opeře potkávají vysoké i nízké umění, prvky komické i tragické: Na šlechtický dvůr jsou pozvány dvě operní společnosti, aby zde vystoupily, jenže z důvodu omezeného času jsou nuceny hrát najednou,“ vysvětlují pořadatelé. Tvůrci zde tak využili koncept divadla na divadle, přesněji opery v opeře, kdy se v prologu oba soubory setkávají a připravují, aby v druhé polovině hrály operu samotnou.

Foto: Aerofilms / MET

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky