KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Letošní Hudební festival Antonína Dvořáka Příbram od dubna do června english

Hudební festival Antonína Dvořáka Příbram by se měl konat konečně zase v obvyklém jarním termínu. Zahájí ho Česká filharmonie. Na pořadu bude od 12. dubna do 7. června celkem patnáct klasických koncertů včetně Benefičního koncertu pro vilu Rusalku s mimořádným otevřením Dvořákovy vily ve Vysoké u Příbrami pro veřejnost. Třiapadesátý ročník představila ředitelka festivalu Albína Dědičík Houšková spolu s pravnukem skladatele Petrem Dvořákem a předsedkyní poroty kompoziční soutěže, skladatelkou Sylvií Bodorovou. 

Zahájení festivalu v podání České filharmonie předznamenává, že je opravdu na co se těšit. „Koncert, připravovaný ještě před vypuknutím covidové pandemie, je nejen návratem tohoto prestižního tělesa po šestačtyřiceti letech do Příbrami, ale zároveň jakousi oslavou znovuzrození kultury v podobě, v jaké ji známe z dřívějších let,“ uvedla ředitelka festivalu Albína Dědičík Houšková s tím, že programový celek je koncipován jako odraz těchto dvou let. Jsou v něm zastoupeny koncerty plné duchovní síly a rozjímání i koncerty rozjásané oslavou života.

Dramaturgie v průběhu festivalu nabídne řadu renomovaných uměleckých jmen – Terezii Fialovou, Jiřího Bártu, Lubomíra Brabce, Jiřího Vodičku, Julii Svěcenou, Jiřího Rajniše či Annu Paulovou. Konat se bude i oblíbený piknikový open air koncert na Svaté Hoře s dirigentem Debashishem Chaudhurim. Ten bude vyvrcholením několikaletého cyklu na téma Antonína Dvořáka v Americe, přesněji jeho amerických žáků, jimž byly věnovány populární Immersive koncerty z let 2018 a 2019 a komponovaný pořad z roku 2021 či vystoupení amerického sboru Morningside Choir. V programu se objevují i dva komponované pořady spojující literaturu s klasickou hudbou – koncert Tria Českého rozhlasu spolu s recitátorem Svatoplukem Schullerem a adaptace Danteho Božské komedie v podání Dua Kchun v projektu Purgatio. Závěrečný večer festivalu pak bude patřit tenoristovi Petru Nekorancovi v rámci operního galavečera, na kterém ho bude doprovázet orchestr PKF – Prague Philharmonia pod taktovkou Roberta Jindry.

Součástí festivalu je i sedmý ročník Kompoziční soutěže pro skladatele do čtyřiceti let, z níž za šest let existence vyšla již řada velmi kvalitních skladeb. Světová premiéra vítězné skladby loňského ročníku – Toccaty pro velké varhany od Miroslava Baklíka – se uskuteční 24. 5. v rámci koncertu Morningside Choir v Basilice Minor na Svaté Hoře,“ informují pořadatelé. Jak doplňují, pro dětské publikum se už tradičně chystají dvě operní představení a výtvarná soutěž pro děti prvního stupně ZŠ. Nebude chybět ani projekt pro širokou veřejnost nazvaný Den s Antonínem Dvořákem, který představí zhruba dvacet samostatných koncertů a doprovodných pořadů pro děti i dospělé. Jeho součástí budou také dva Koncerty přátelství, na nichž vystoupí ansámbly z partnerských měst Příbrami – německého Freibergu a italského Valle di Ledro.

Hudební festival Antonína Dvořáka Příbram se stal neodmyslitelnou součástí a milou tradicí regionu Příbramska. „Po dvou letech přesunů koncertů a komplikací, spojených s pandemií Covid-19, snad letos festival opět v jarních měsících přivede do příbramského regionu řadu vynikajících sólistů i ansámblů a tento svátek klasické hudby zazáří v podobě, na jakou jsme již řadu let zvyklí,“ uzavírají s optimismem svou pozvánku organizátoři. Veškeré informace o koncertech i doprovodných programech jsou uvedeny na www.hfad.cz, aktuální informace pak na www.facebook.cz/hfad.

Foto: archiv festivalu, Zoltan Matuška, Petra Hajská

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky