KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

PKF — Prague Philharmonia ve středu s Olli Mustonenem a Marcelem Lehningerem english

Ve středu 22. prosince odehraje orchestr PKF — Prague Philharmonia další ze svých orchestrálních abonentních koncertů. Pod taktovkou brazilského dirigenta Marcela Lehningera zazní v Rudolfinu díla Ludwiga van Beethovena. Finský klavírista Olli Mustonen se ujme sólového partu v Koncertu pro klavír a orchestr č. 3 Bohuslava Martinů. Předvánoční hudební setkání začne v 19:30 hodin.

„Miluji jeho hudbu, je tak originální!“ říká o Bohuslavovi Martinů Olli Mustonen, klavírista, dirigent a skladatel, který je sólistou koncertu. „Martinů napsal obrovské množství skladeb. Nemusíte je všechny znát, když ale posloucháte rádio, poznáte během deseti sekund, že hrají Martinů. Jeho harmonický jazyk a používání rytmů jsou velmi osobité, nádhera!“ vyznává se Mustonen, rodák z Helsinek. Ten za svou kariéru vystoupil s orchestry, jako je Berlínská filharmonie, Newyorská filharmonie nebo Petrohradská filharmonie, pod taktovkou Jurije Těmirkanova, Esa-Pekka Salonena či Valerije Gergijeva. V roce 1999 premiéroval s Losangelskou filharmonií Koncert pro klavír č. 5 Rodiona Ščedrina. Mustonen je držitelem Hindemithovy ceny města Hanau, kterou dostali například i Paavo Järvi nebo Daniel Barenboim.

Sólista dále uvádí, že Martinů Klavírní koncert v sobě má mnoho tajemství, temnoty, ale stejně jako spousta další skladatelovy hudby i hodně radosti, energie a něco neuvěřitelně povznášejícího a hlubokého. „Jde o skladbu velmi náročnou pro orchestr a bude hezké zahrát si ji s lidmi, kteří hudebnímu jazyku Martinů rozumí a je pro ně něčím přirozeným. Moc se na to těším,“ dodává Olli Mustonen.

Vedle koncertu Bohuslava Martinů zazní na koncertě dvě skladby Ludwiga van Beethovena – předehra ke Goethově tragédii EgmontSymfonie č. 3 Es dur Eroica. Cit pro Beethovenovu hudbu dostala PKF — Prague Philharmonia takřka do vínku a jeho tvorba je nedílnou součástí kmenového repertoáru orchestru. Ve středu zazní tato díla pod vedením Marcela Lehningera, hudebního ředitele orchestru Grand Rapids Symphony, který má na kontě spolupráci s Boston Symphony Orchestra či Rochester Philharmonic Orchestra.

Foto: Outi Tormala, Andy Terzes

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky