KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Nabitý program FOKu. Sefardské písně, hornový koncert i světová premiéra english

Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK chystá netradiční komorní večer s názvem Sefardské a barokní písně. Barytonista Tomáš Král a sopranistka Tehila Nini Goldstein zazpívají staré moravské melodie baroka a židovské zpěvy z Izraele v doprovodu Ensemble Sferraina a jejich dobových nástrojů. Nebude chybět ani evropskému publiku blízká klasická barokní hudba. Koncert zazní v úterý 23. listopadu 19:30 hodin v kostele svatých Šimona a Judy. Ve Smetanově síni Obecního domu se budou konat ve středu 24. a ve čtvrtek 25. listopadu od 19:30 hodin koncerty s názvem Tomáš Brauner & Radek Baborák, ve kterých bude mít hlavní roli lesní roh. Hostem obou večerů bude hudební skladatel Ondřej Brousek, jehož zbrusu nová skladba Pražská kavárna bude mít ve středu premiéru. Zazní také Koncert pro lesní roh a orchestr Jiřího Pauera a jedno z nejznámějších děl Richarda Strausse, symfonická báseň Tak pravil Zarathustra.

„FOK v minulé sezóně zahájil novou iniciativu, a sice obohatit repertoár věnovaný Praze o nové skladby současných skladatelů. Tak jsme například v minulé sezóně mohli slyšet Pražské metamorfózy Petra Wajsara,“ uvádějí pořadatelé. Nyní FOK oslovil skladatele Ondřeje Brouska, který se na téma Prahy podíval z trochu jiného směru. Jeho skladba Pražská kavárna se zaměřuje na společenský aspekt fenoménu kaváren.

„Když pominu pejorativnost dnes tak hojně užívaného termínu, spatřuji v ‚Pražské kavárně‘ především kutilský a tvůrčí duch umělecko-společenského života, ke kterému odkazují názvy částí skladby,“ říká Ondřej Brousek a vysvětluje, že u kávy, dnes už i u piva – neboť výhrou věčně klábosících „Intelektuálů“ bylo spojení kavárny s hospodou – se nemusí nutně jen nadávat. Prostředí samo může být „Umělcovou“ múzou, věčně tryskající fontánou nápadů. „Opilec“ to vezme šmahem a na druhý den si při kávě vše podstatné uvědomí. Zda jeden či druhý patří do pomyslné „Elity“, nad tím by snad ani neměl přemýšlet – pasovat se do role hrdiny a „Bojovníka“ je věc pošetilá a sebestředná. To si výjimečně mohou dovolit „Avantgardisté“, ať už jako žert, nebo jako vážný pokus o vystoupení z buržoazní komfortní zóny. Jejich zástup je ale většinou tak malý, že zákonitě zůstává sedět na pohodlných židlích Pražské kavárny.

Dále na koncertě zazní Koncert pro lesní roh a orchestr skladatele Jiřího Pauera, což je zásadní, ale málo prováděná hornová skladba. Sólo zahraje Radek Baborák. „Koncert pro lesní roh Jiřího Pauera je velmi efektní skladba a Radek Baborák ji hraje naprosto famózně. Spolupracovat s ním je vždy obrovské potěšení a velká inspirace,“ řekl dirigent Tomáš Brauner. Koncert je také součástí nového CD, které Radek Baborák s Tomášem Braunerem a Pražskými symfoniky natočil. Dílo Jiřího Pauera na albu doplňuje hornový koncert Reinholda Glièra a pořadatelé využijí společného večera jako příležitosti k jeho slavnostními křtu. „Obě skladby jsou mojí srdeční záležitostí; mnohokrát jsem je hrál a upřímně jsem toužil mít je zdokumentované i v podobě nahrávek,“ poznamenává k novému albu Radek Baborák s tím, že pro jejich realizaci nastal vhodný čas s ohledem na nabyté zkušenosti, které považuje za nezbytné.

Pro závěr koncertu padla volba na symfonickou báseň Tak pravil Zarathustra Richarda Strausse, dílo, jehož úvodní postup se stal fenoménem, mimo jiné díky četnému filmovému využití. Před čtvrtečním koncertem se bude od 18:15 hodin konat Setkání s umělci, kde budou hosty právě Tomáš Brauner a Radek Baborák.

Foto: Fb Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK, musica-judaica.com

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky