KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Česká filharmonie dvakrát k výročí sametové revoluce s Yujou Wang a Jakubem Hrůšou english

Česká filharmonie pořádá ve středu 17. a ve čtvrtek 18. listopadu od 19:30 hodin ve Dvořákově síni Rudolfina Koncerty pro svobodu a demokracii. Orchestr pod taktovkou hlavního hostujícího dirigenta Jakuba Hrůši zahraje Druhý klavírní koncert Sergeje Rachmaninova, Suitu pro orchestr Leoše Janáčka a Koncert pro orchestr Witolda Lutosławského. Sólový part v Rachmaninovově koncertu přednese klavíristka Yuja Wang, která je v letošní sezóně rezidenční umělkyní České filharmonie. Koncert pro svobodu a demokracii budou vysílat 17. listopadu v opožděném přímém přenosu Česká televize na programu ČT art a v přímém přenosu Český rozhlas na stanici Vltava, o den později ho uvidí diváci televize Arte ve Francii a Německu.

„Myšlenka pořádat pravidelné koncerty České filharmonie spojené s tématem svobody a demokracie vznikla už před několika lety,“ uvádí dramaturgie. Orchestr chtěl vytvořit tradici výjimečných uměleckých událostí, které by posluchačům připomněly důležité milníky v našich dějinách a také poukázaly na tvorbu skladatelů, do jejichž hudby a osudů se nějakým způsobem vryl zápas o svobodu či uznání.

Loňský plánovaný koncert se nakonec v Rudolfinu neuskutečnil kvůli nouzovému stavu. Česká televize pouze zprostředkovala přenos Smetanovy Mé vlasti pod taktovkou šéfdirigenta a hudebního ředitele České filharmonie Semjona Byčkova. S publikem se tak Koncerty pro svobodu a demokracii letos konají vlastně poprvé. Jejich cíl však zůstává stejný, což se odráží jak ve výběru interpretů, tak i skladeb.

„Dlouho jsem toto dílo znal pouze ‚z rychlíku‘ a vždycky mě fascinovalo. Ale teprve když jsem je mohl nastudovat pro provedení ve vídeňském Musikvereinu a zápolit s ním na vlastní pěst, dolehlo na mě plně, jak je skvělé. Od té doby stojí v mém repertoáru pevně vedle Bartóka,“ říká o Koncertu pro orchestr Witolda Lutosławského Jakub Hrůša a doplňuje, že Lutosławského skladbě svým způsobem vděčí za první pozvání k Vídeňským filharmonikům, jejichž reprezentanti se přišli podívat na jeho zkoušku Koncertu pro orchestr s rozhlasovými symfoniky. „A říkám to i proto, že ještě zajímavější je, co jsem při svém debutu s nimi dirigoval: Koncert pro orchestr Bély Bartóka. Tak si s námi běh věcí občas hraje.“

Sólistkou Koncertu pro svobodu a demokracii bude Yuja Wang, která patří mezi nejlepší a nejvyhledávanější klavíristy současnosti. Jako rezidenční umělkyně České filharmonie se do Rudolfina v této sezóně vrátí ještě dvakrát. Od 23. do 25. února zahraje sólový part ve Stravinského Koncertu pro klavír a dechové nástroje, se kterým vystoupí po boku České filharmonie také na březnovém turné do Vídně, Hamburku a Londýna. V neděli 24. dubna se mohou posluchači Českého spolku pro komorní hudbu těšit na její samostatný recitál.

Jakub Hrůša bude Českou filharmonii znovu řídit hned 20. listopadu v Karlovarském městském divadle, kde provede dvě ikonická díla Antonína DvořákaOsmou symfonii a Violoncellový koncert h moll se sólistou Kianem Soltanim. Karlovarský koncert se bude konat v rámci prvního ročníku projektu Variace, který vzniká ve spolupráci Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary a České filharmonie. V Rudolfinu se Jakub Hrůša s prvním českým orchestrem opět setká začátkem prosince na koncertech s programem složeným ze skladeb Slavomíra Hořínky, Bohuslava MartinůJosefa Suka a koncem ledna, kdy provede skladby Edwarda ElgaraJosefa Suka. Sólistou prosincových koncertů bude houslista Josef Špaček, v lednu před orchestr poprvé předstoupí violoncellista Sheku Kanneh-Mason, který před několika dny společně s Jakubem Hrůšou velmi úspěšně debutoval právě s Elgarovým Violoncellovým koncertem e moll v Clevelandu.

Foto: Petra Hajská, Petr Kadlec, Roger Mastroianni Photography

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky