KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Czech Ensemble Baroque s Cavalliho rekviem v úterý v katedrále na Petrově english

Jubilejní desátá sezóna brněnského cyklu Bacha na Mozarta! byla v katedrále na Petrově úspěšně zahájena oratoriem Soudný den a v říjnu zde pokračuje druhým koncertem. Zazní na něm osmihlasé rekviem – Missa pro defunctis per octo vocibus – Francesca Cavalliho v podání Czech Ensemble Baroque Choir. Koncert se bude konat v úterý 26. října od 19 hodin.

Impozantní katedrálu v Brně na Petrově zaplní duchovní hudba z benátského dómu svatého Marka v pojetí Monteverdiho žáka a následovníka Francesca Cavalliho. Rekviem Francesco Cavalli, původním jménem Pier Francesco Caletti-Bruni, zkomponoval krátce před svou smrtí s cílem uvádět ho dvakrát ročně po jeho pohřbu – při vzpomínkových obřadech. Osm vokálních hlasů doprovází pouze basso continuo a jedná se o jednu z nejzdařilejších sakrálních kompozic autora, který proslul především svou tvorbou operní. „Tato zádušní mše je jednou z prvních, která na začátku každé části nevyužívá gregoriánský chorál, jak bylo dosud u renesančních mší zvykem, ale pouze krátkou harmonizovanou intonaci v Introitu, Te Decet a Agnus Dei,“ doplňuje pro zajímavost sbormistryně Tereza Válková, pod jejímž vedením bude rekviem provedeno.

Cavalliho prvním učitelem byl jeho otec, který byl ředitelem kůru a varhaníkem v Cremě. Talentu chlapce si všiml benátský guvernér Cremy Federico Cavalli, který ho vzal k sobě do Benátek a stal se jeho patronem. Z vděčnosti pak Pier Francesco přijal právě jeho příjmení. V roce 1616 angažoval Claudio Monteverdi chlapce jako zpěváka do sboru baziliky svatého Marka v Benátkách, kde se o řadu let později, už jako mezinárodně uznávaný skladatel, stal Cavalli „maestro di cappella“. Tento prestižní post zastával až do své smrti. „Nečekejte žádné morbidní obrazy, nečekejte děs a hrůzu. Renesanční a barokní člověk totiž nevnímá smrt jako ohavnost, o které se nemluví, na kterou se raději ani nemyslí. Vnímá ji jako součást a završení života,“ vysvětluje a na koncert zve Tereza Válková.

Foto: archiv souboru

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky