KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Premiéry nové Hubičky v Ostravě. Pozítří a v sobotu english

Národní divadlo moravskoslezské zve na obě premiéry opery Hubička od Bedřicha Smetany. První z nich se bude konat ve čtvrtek 23. září od 18:30 hodin, druhá pak v sobotu 25. září. Novou inscenaci připravili hudební ředitel souboru opery, dirigent Marek Šedivý, režie se ujal ředitel NDM Jiří Nekvasil, scéna je dílem Jakuba Kopeckého, kostýmy Simony Rybákové. V hlavních rolích Vendulky a Lukáše se alternují Veronika Rovná s Lívií Obručník Vénosovou a Luciano Mastro s Martinem Šrejmou. Červnové předpremiéry připomínáme v ReflexiPlus Petra Vebera zde, červencové představení na Smetanově Litomyšli v ReflexiPlus Jiřího Fuchse zde a VýhledPlus na sezónu NDM si můžete přečíst tady.

Hubička byla pro skladatele první spoluprací s Eliškou Krásnohorskou, která pro něj zpracovala stejnojmennou povídku Karoliny Světlé. „Básnivé libreto poskytlo Smetanovi prostor pro mistrovské, velmi niterné zpracování zdánlivě prostého příběhu z podhorského venkova,“ popisují tvůrci inscenace s tím, že opeře nechybí vroucnost, něha, hluboký psychologický ponor ani cituplná, melodicky bohatá hudba. Hubička zaznamenala velký úspěch a stala se po Prodané nevěstě nejhranější operou skladatele.

NDM uvádí, že v Ostravě byla Hubička v roce 1919 druhým operním titulem nastudovaným v prvním měsíci existence Národního divadla moravskoslezského. „Po roce 1989 se Smetanovy opery nehrají příliš často. Je to velká škoda, neboť se jedná o pozoruhodná, i pro člověka dneška velmi inspirativní setkání!“ uvádí dramaturgie a doplňuje, že v současné době je NDM jediným divadlem na světě, které má aktuálně Hubičku Bedřicha Smetany na repertoáru.

Bedřich Smetana je nezpochybnitelným zakladatelem moderní české hudby a opery. I proto se opera NDM rozhodla v roce 2024, kdy uplyne dvě stě let od skladatelova narození a současně sto čtyřicet let od jeho úmrtí, realizovat unikátní kompletní provedení všech dokončených oper Bedřicha Smetany v projektu Smetanovský operní cyklus Ostrava 2024. „Naše nová inscenace Hubičky je dalším příspěvkem do tohoto cyklu,“ zve NDM na představení.

Foto: NDM / Martin Popelář

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky