KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Neo-Jazz Martinů v pondělí s českou premiérou opery Telefon Giana Carla Menottiho english

NeoKlasik orchestr přichystal ve spolupráci s hudebníky z HAMU a Pražské konzervatoře na pondělí 6. září koncert. Odehraje se v Galerii HAMU na Praze 1 a začíná v 19:30 hodin. V první části večera zazní Kuchyňská revue Bohuslava Martinů, oblíbená baletní jednoaktovka obsahující originální kombinaci jazzu s neoklasicistními prvky. Hlavním bodem koncertu bude česká premiéra komorní opery Telefon skladatele italského původu Giana Carla Menottiho. V té coby sólisté vystoupí sopranistka Zuzana Kopřivová a barytonista Jiří Poláček.

„Zajímavé je, že tato opera je psaná polystylově – především však v neoklasicistním a neoveristickém stylu. Gian Carlo Menotti je autorem celkem 27 oper, které si získaly oblibu a uznání nejenom v Americe, ale také v několika evropských státech. Ačkoliv byl Menotti ve své době velmi úspěšný, jeho dílo se v České republice překvapivě neprosadilo,“ uvádějí pořadatelé a doplňují, že komorní opera Telefon se řadí k významným, ale neprávem opomíjeným dílům, jejichž existenci a nastudování česká profesionální divadla dosud přehlížejí. Opera bude provedena v klavírní verzi.

Koncertní řada NeoMartinů představuje bohaté neoklasicistní dílo Bohuslava Martinů na třech tematických koncertech pořádaných v Praze. Kromě „Neo-Jazz Martinů“ také na „NeoKlasik Martinů“„NeoBarok Martinů“. „Hlavní přínos celého projektu je především kulturně-vzdělávací. Koncerty nabídnou posluchačům nejenom kvalitní umělecký zážitek, ale také zajímavou dramaturgii se zvláštním zřetelem na kompoziční tvorbu Bohuslava Martinů, která se přes svou nespornou kvalitu uvádí velmi zřídka,“ vysvětluje NeoKlasik orchestr, profesionální pražský soubor založený uměleckým vedoucím a dirigentem Václavem Dlaskem. Těleso se specializuje na díla neoklasicistní, ale věnuje se také interpretaci dalších moderních skladeb 20. a 21. století, které odkazují na dobové hudební styly. V jeho repertoáru tedy nalezneme stejně tak díla neobarokní, neoveristická, neoimpresionistická, neofolkloristická a další.

Foto: Fb orchestru

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky