KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Zahajujeme! Spolek Lieder Society na česká pódia vrací žánr komorní písně english

Slavné Čtyři poslední písně Richarda Strausse nebo Mahlerovy Písně o mrtvých dětech – nejen tyto písňové cykly zazní na šesti červnových koncertech s názvem Zahajujeme!, kterými otevírá své působení spolek Lieder Society. Oba velké cykly původně orchestrálních písní zazní v méně časté komorní podobě, která ještě více podtrhne jejich intimní atmosféru. Zakladateli spolku jsou pěvkyně Tamara Morozová, Monika Jägerová a klavírista a skladatel Jan Dušek. Patrony se stali jedni z nejpovolanějších – sopranistka Magdaléna Hajóssyová a barytonista Roman Janál. Ti budou na pražském koncertu 19. června slavnostně jmenováni Čestnými členy. Podrobné informace jsou k dispozici na stránkách https://liedersociety.cz/.

Členové Lieder Society uvádějí, že komorní písně jako samostatný program jsou nejen na české hudební scéně raritou. To by se ale mělo změnit – a pomyslnou první vlaštovkou je série koncertů Zahajujeme! nově vzniklého spolku Lieder Society, kde zaznějí zmiňované slavné cykly, také ale třeba Písně nejtajnější od Petra EbenaEj, srdenko moje Klementa Slavického. Tedy čistý, písňový formát.

„Písňová tvorba představuje u drtivé většiny skladatelů napříč hudební historií velmi důležitou část díla, v případě některých i zcela zásadní,“ vysvětluje výběr žánru skladatel a klavírista Jan Dušek, jeden ze zakladatelů spolku Lieder Society. „Přesto bývá uváděna spíše vzácně, což bychom rádi změnili,“ dodává.

Řadu komorních koncertů umělci zahájí v sobotu 5. června v Kladně, a sice v bývalé synagoze (Církev československá husitská) od 18 hodin. Neotřelý a s láskou nastudovaný písňový program si můžou diváci následně poslechnout i v Praze, Plzni, Liberci, Unhošti, Lounech a v Kadani. Součástí koncertů bude i světová premiéra skladby s názvem Dozpěv od Jana Duška, který na uvedení svého díla čekal velmi dlouho: „Dozpěv vznikal už během mých studií na HAMU, kdy jsem se zamiloval do básní téměř neznámého Hanuše Bonna. Všechny zpěvačky v minulosti se tohoto cyklu zalekly – jedná se o skladbu pro dva ženské hlasy bez doprovodu. Po téměř šestnácti letech se nyní dočká světové premiéry.“

Dva z nejznámějších písňových cyklů – Straussovy Čtyři poslední písně (Vier letzte Lieder) a Mahlerovy Písně o mrtvých dětech (Kindertotenlieder) – jsou obvykle prováděny s orchestrem, jak je autoři napsali. Na koncertech Zahajujeme! je hudebníci přednesou komorně, pouze s klavírem. „Vzhledem k niterným tématům těchto písní může takové nastudování lépe vystihnout atmosféru a křehkou krásu spojení poezie a hudby,“ uvědomují si zakladatelé spolku – pěvkyně Tamara Morozová, Monika Jägerová a klavírista a skladatel Jan Dušek.

„S Honzou spolupracujeme už druhým rokem a oba nás to vždycky táhlo mimo klasický operní repertoár hlavně k písním,“ říká Tamara Morozová. „Oběma se nám líbí představa menších, subtilnějších koncertů, kdy se má jak posluchač, tak interpret možnost do díla plně ponořit. Během vynucené covidové pauzy tak dozrála myšlenka na založení spolku, který by kromě známých titulů podporoval uvádění i méně známých autorů a písňových cyklů,“ doplňuje.

Ze společného projektu se těší i Monika Jägerová. „S radostí jsem se připojila k vznikající Lieder society, protože ráda posluchačům přináším hudbu neprávem pozapomenutou či opomíjenou. Komorní žánr písně navíc skýtá prostor vytvořit na malé ploše oblouk, který se na divadelním jevišti tvoří celý večer. Je to vzrušující a dobrodružná tvůrčí cesta a neméně velká zodpovědnost.“

Zakladatelé se svěřují, že mají smělé ambice – udělat z Česka, nebo alespoň z Prahy, „písňovou velmoc“, kde komorní písně budou hrány častěji, kvalitně a s radostí a kam budou jezdit také specialisté tohoto oboru z celého světa.

Spolek už naplánoval koncert s dalším programem, a to na pátek 2. července. Tentokrát v Praze, s Irenou Troupovou, přední českou sopranistkou, s písněmi Hanse Winterberga. V průběhu koncertu bude pokřtěno nově vzniklé CD Immer das letzte mal s kompletní písňovou tvorbou tohoto autora.

Foto: Youtube, archiv R. Janála, Daniel Havel, monika-jagerova.cz, tamaramorozova.com

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky