KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Začíná festival Hudba tisíců – Mahler Jihlava 2021 english

Jubilejní dvacátý ročník festivalu Hudba tisíců – Mahler Jihlava začíná ve čtvrtek 20. května. Na zahajovacím koncertu v jihlavském Domě kultury zazní od 17 hodin Symfonie č. 7 Gustava Mahlera v podání Janáčkovy filharmonie Ostrava, kterou bude řídit Marek Štilec. Pořadatelé se stále snaží o udělení výjimky pro alespoň padesát diváků, koncert se však uskuteční i na mnoha online platformách, například na facebookové stránce stanice D-dur Českého rozhlasu.

Pořadatelé uvádějí, že festival bude pokračovat v červnu koncerty Smetanova tria, Českého filharmonického sboru se sbormistrem Petrem Fialou, představí se na něm i další významná tělesa, orchestry, komorní soubory a sólisté. V rámci jubilejní řady koncertů bude uvedena i obnovená světová premiéra kantáty Galatea od Leopolda Koželuha. Český chlapecký sbor Boni pueri se sbormistrem Pavlem Horákem vystoupí na koncertu věnovaném všem, kteří se podíleli na boji proti pandemii v Kraji Vysočina.

V rodném domě Gustava Mahlera v Kalištích u Humpolce zazní v podání mezzosopranistky Ester Pavlů a klavíristy Ahmada Hedara písňová tvorba Gustava Mahlera a Josefa Bohuslava Foerstera.

„Součástí festivalu bude i návštěva hrobu Gustava Mahlera v Grinzingu ve Vídni a další doprovodné akce, jako je sázení mahlerovských růží a výstava fotografií z historie dvacetiletého festivalu, který připomíná a tematizuje osobnost Gustava Mahlera, který se narodil na našem území a své mládí prožil v Jihlavě,“ doplňují svou pozvánku pořadatelé.

Foto: Jan Černo

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky