KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Na Smetanovu Litomyšl se vracejí operní představení english

„Nabízíme těžce vybojovaný, ale plnohodnotný program.“

„Premiéru bude mít v Litomyšli nová ostravská inscenace Smetanovy Hubičky.“

„Tomáš Netopil s Českou filharmonií zahrají cyklus symfonických básní Má vlast.“

Národní festival Smetanova Litomyšl letos připomene 75. výročí od prvního ročníku, kdy v roce 1946 v rodišti skladatele Bedřicha Smetany hostovala Česká filharmonie. Právě v jejím podání se uskuteční úvodní dva koncerty, včetně Mé vlasti. Do Litomyšle se vrátí po loňské pauze i operní představení. Přehlídka nabídne od 1. do 11. července na zámeckém nádvoří, v chrámech a na dalších místech celkem tři desítky programů, ve kterých zohlední i výročí Antonína Dvořáka. Ale především už se připravuje na Smetanův jubilejní rok 2024.

Program 63. ročníku festivalu se v druhém roce pandemie, stejně jako před rokem, musí obejít bez účasti zahraničních souborů. Do programu se ale vracejí opery, které loni kvůli panujícím vládním opatřením nebylo vůbec možné hrát. Letos jejich provedení umožní opětovné postavení jeviště a auditoria na zámeckém nádvoří. Premiéru bude mít v Litomyšli nová ostravská inscenace Smetanovy Hubičky, kterou při hostování souboru doprovodí dvojí uvedení Dvořákovy Rusalky. Nová bude i brněnská inscenace Pucciniho Bohémy. A brněnské Národní divadlo přiveze i Čajkovského Evžena Oněgina, dílo, které se ještě v Litomyšli nehrálo. 

Přehlídka v Litomyšli vedle České filharmonie přivítá například orchestry PKF-Prague PhilharmoniaČeská Sinfonietta, Symfonický orchestr Českého rozhlasu, barokní soubory Collegium 1704 & Collegium Vocale 1704 s Václavem Luksem, Český filharmonický sbor Brno, orchestr Barocco sempre giovane, smyčcové kvarteto Pavel Haas Quartet, žesťový ansámbl Moravia Brass Band, ale také třeba varhaník Pavel Svoboda, mladý pianista Matyáš Novák, multižánrový Epoque Quartet a v žánru jazzu Josef Vejvoda Trio.

Českou filharmonii, partnerský orchestr Národního festivalu Smetanova Litomyšl, bude dirigovat letos Tomáš Netopil – na koncertě k 75. výročí jejího hostování na vůbec první Smetanově Litomyšli v roce 1946. Stejně jako tehdy, zazní 1. července i tentokrát Smetanova Slavnostní předehra D dur. K tomu se přidá Jiří Vodička jako sólista Dvořákova Koncertu a moll a zazní také Brahmsova 1. symfonie. O den později Tomáš Netopil s filharmoniky zahrají cyklus symfonických básní Má vlast. Ten zazní na festivalu i ve Smetanově autorské podobě pro čtyřruční klavír, a to v interpretaci Ivo Kahánka a Miroslava Sekery. Smetanovu hudbu připravují pro festival rovněž stipendisté třetího ročníku Akademie mentoringu uměleckého vzdělávání MenART.

Pěvecké umění mají na letošní Smetanově Litomyšli reprezentovat ve vokálních koncertech mimo jiné sopranistka Simona Šaturová s tenoristou Petrem Nekorancem, tenorista Jaroslav Března v Janáčkově Zápisníku zmizelého a vedle nich v programu sestaveném z broadwayských muzikálových melodií basbarytonista Adam Plachetka. Ten bude spoluúčinkovat spolu s Janou Šrejmou KačírkovouVáclavou Krejčí Houskovou a s houslistou Josefem Špačkem i ve „Velkém finále“, závěrečném symfonickém koncertním programu, tentokrát naplněném latinskoamerickými rytmy.     

Tradiční festivalová stagiona v prostředí nedalekého rokokového zámečku Nové Hrady obsáhne tento rok premiéru autorského projektu režisérky Magdaleny Švecové Třikrát Ariadna: půjde o fragment Nářek Ariadny od Claudia Monteverdiho, o melodram Jiřího Antonína Bendy Ariadna na Naxu a o jednoaktovou operu Bohuslava Martinů s názvem Ariadna. Tři hrdinky ztvární Markéta Böhmová, Marie Jansová a Kateřina Kněžíková, Robert Kružík bude dirigovat Czech Virtuosi.

„Nabízíme těžce vybojovaný, ale plnohodnotný program,“ prohlásil při dnešní prezentaci umělecký ředitel festivalu Vojtěch Stříteský. Pro 63. ročník zvolil podtitul Klíče od domova, podle svých slov jako symbol přístupu k něčemu, co je každému nejdražší. Bude to i název hudebně-literárního pořadu věnovaného Antonínu Dvořákovi, jehož protagonisty budou herec Jiří Lábus, houslista Jiří Vodička a jako klavírista David Mareček, ředitel České filharmonie.

Smetanova Má vlast bude na programu festivalu zase až v roce 2024, pořadatelé s ní svátečně šetří. V tomtéž roce, kdy si připomeneme 200 let od skladatelova narození, by se v Litomyšli v produkci divadel z Prahy, Brna, Ostravy a Bratislavy měl uskutečnit také kompletní cyklus jeho oper.

Foto: Smetanova Litomyšl, Petr Veber

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky