KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Broumovská klávesa pojedenácté. Přihlásilo se na čtyřicet talentů english

V broumovském klášteře se od zítřka do neděle 16. května uskuteční 11. ročník mezinárodní klavírní soutěže Broumovská klávesa. Do soutěže se registrovalo téměř čtyřicet soutěžících z České republiky, Slovenska, Polska a Rakouska. Soutěžit se bude prezenční formou bez přítomnosti publika.

Organizátoři uvádějí, že výkony soutěžících, kteří budou rozděleni do čtyř kategorií podle věku, a to od nejmenších do 17 let včetně, bude hodnotit odborná porota, v níž zasednou umělecký ředitel soutěže Ivo Kahánek, předseda poroty Jan Simon, pianisté Milan LangerEliška Novotná a generální ředitel České filharmonie David Mareček. Soutěžit se bude v areálu národní památky broumovského kláštera v multifunkčním sále Dřevník na koncertní klavír Steinway & Sons.

„Rozhodnutí risknout přípravy prezenční formy soutěže se ukázaly jako nadmíru šťastné. Doufáme, že letos bude Broumovská klávesa mimořádnou inspirací pro všechny děti, které se v době pandemie poctivě připravovaly v nestandardních podmínkách, bez přehrávek, koncertů a dalších živých vystoupení. Bude i oceněním práce jejich učitelů a rodičů, kteří to také neměli jednoduché,“ říká organizátorka soutěže Tereza Kramplová.

Ivo Kahánek vysvětluje, že krásné prostředí broumovského kláštera a skvělý pořadatelský tým naštěstí dovolují dodržet ta nejpřísnější hygienická opatření a díky tomu bylo možné uspořádat soutěž prezenčně v jejím tradičním termínu. „Děkujeme soutěžícím, jejich doprovodům i publiku za pochopení a doufáme, že v příštím roce se už setkáme v sále všichni společně,“ dodává.

V rámci ocenění na vítěze všech kategorií čekají jak finanční odměny, tak především živá vystoupení na Slavnostním koncertu laureátů v pražském Rudolfinu na podzim, na letním hudebním festivalu Za poklady Broumovska a za doprovodu Západočeského symfonického orchestru Mariánské Lázně, a to přímo v jeho sezóně. Více o soutěži a opatřeních týkajících se stále ještě probíhající epidemie koronaviru se dočtete zde.

Foto: Michal Sedláček, Klášter Broumov

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky