KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Celostátní akordeonová soutěž Dobřany 2021 bude v červnu english

Nová celostátní akordeonová soutěž se uskuteční 19. až 20. června v Dobřanech. Je určena výhradně pro hráče z České republiky, a to bez věkového omezení. Vedle muzikantů ze základních uměleckých škol a konzervatoří se mohou přihlásit i žáci, kteří studují soukromě, nebo jsou samouky a akordeon je jejich vášní. Celá akce bude volně navazovat na národní soutěž v Hořovicích, která byla hojně navštěvovaným a oblíbeným místem pro setkávání hráčů, učitelů a nadšenců z celé republiky a která akordeon jako takový podporovala a propagovala několik desetiletí až do svého zániku v roce 2002. Nejlepší uchazeči získají kromě ocenění v rámci soutěže také možnost zúčastnit se a reprezentovat naši zemi na celosvětovém akordeonovém klání Trophée Mondial (CMA).

„V letošním roce je vypsáno více než 20 kategorií, které jsou rozděleny podle věku, nebo podle výkonnosti jednotlivých soutěžících. Kromě sólových sekcí jsou zařazeny také komorní – do šesti muzikantů, kde musí být alespoň jeden člen uskupení hráčem na akordeon nebo na diatonický akordeon (heligonka),“ uvádějí pořadatelé s tím, že jednotlivé výkony bude hodnotit jedenáctičlenná porota složená z předních českých pedagogů a interpretů, kteří mají zkušenosti s novými trendy a postupy z akordeonového světa i z porot v národních nebo mezinárodních soutěžích. Jednou z hlavních cen, mimo finanční ohodnocení, bude voucher na pátý ročník mistrovských akordeonových kurzů v Dobřanech 19. až 22. srpna, kde je hlavním pořadatelem stejně jako u soutěže Letní akordeonová škola Dobřany.

„Nejlepší uchazeči získají mimo jiné možnost zúčastnit se celosvětové akordeonové soutěže Trophée Mondial (CMA). V minulém kalendářním roce slavila tato prestižní akordeonová soutěž 70 let od svého založení a přihlásilo se rekordních 750 účastníků z více než 70 států světa,“ seznamují se soutěží organizátoři a doplňují, že kandidáti, kteří budou vybráni delegáty a odbornými porotami v jednotlivých národních selekcích a uspějí v zářijovém výběrovém kole, dostanou pozvánku na CMA – Premium, které se bude konat 22. až 28. listopadu v ukrajinském Truskavci.

„V současné, pro kulturu obecně nepříznivé situaci by tato událost mohla být motorem a motivací pro velkou část pedagogů, ale i žáků. Pevně doufám, že se bude moci soutěž uskutečnit naživo. V případě nepříznivé situace se budeme muset spokojit s online verzí,“ vysvětluje oficiální delegát a porotce CMA za Českou republiku a předseda akordeonové sekce Plzeňského kraje Petr Vacek. Veškeré informace o soutěži jsou na www.accordiondobrany.eu.

Foto: archiv Akordeonové školy Dobřany

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky