KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Dvořákova Praha v září s oratoriem Svatá Ludmila v katedrále english

„Doufáme pevně, že v září se festival uskuteční v plánované podobě a především s diváky.“

„Uvedení Dvořákova oratoria je součástí celotýdenních oslav 1100. výročí úmrtí svaté Ludmily, které vyvrcholí na Tetíně u Berouna.“

„Pro zahajovací koncerty má přijet orchestr Filarmonica della Scala.“

Kombinaci českých a zahraničních interpretů nabízí zveřejněný program čtrnáctého ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Praha. Pořadatelé vycházejí z předpokladu, že takovou koncepci letos v září pandemická situaci už dovolí. Loni tou dobou zorganizovali jiný než původně připravený program a svěřili ho do rukou tuzemským umělcům, protože mezistátní kontakty nebyly v potřebné míře možné. Pozornost se letos soustředí na provedení Dvořákova oratoria Svatá Ludmila v katedrále sv. Víta, ale také na hostování několika špičkových zahraničních orchestrů. 

Dvořákova Praha má od 6. do 24. září obsáhnout tři desítky koncertů a dalších programů. Pro zahajovací koncerty má přijet milánský orchestr Filarmonica della Scala a dirigent Andrés Orozco-Estrada, hostovat mají v Praze také Vídeňští filharmonikové, a to s čtyřiadevadesátiletým Herbertem Blomstedtem. Dále vystoupí Bamberští symfonikovéJakubem Hrůšou, Academy of St. Martin in the Fields s Joshuou Bellem a Camerata Salzburg s Françoisem Leleux.

K vrcholům programu má patřit provedení Dvořákova oratoria Svatá Ludmila v katedrále sv. Víta. Podílet se na něm budou s Českou filharmonií a Pražským filharmonickým sborem pod vedením Petra Altrichtera pěvci Eva Hornyáková, Jana Hrochová, Richard Samek a Gustáv Beláček. Koncert je součástí celotýdenních oslav, které vyvrcholí na Tetíně u Berouna a které mají připomenout zavraždění Ludmily, pozdější katolické světice, manželky prvního historicky doloženého Přemyslovce knížete Bořivoje I. Podle legend se tak mělo stát 15. září 921.

Rezidenčním umělcem letošní Dvořákovy Prahy bude klavírista András Schiff. Bude mít recitál, na komorním koncertě vystoupí s Panochovým kvartetem ve Dvořákových klavírních kvintetech a s Českou filharmonií zahraje Mozarta; ujme se také role mentora mistrovského kurzu. K rezidenčnímu orchestru České filharmonie se přidá ve společné rezidentuře orchestr Bamberských symfoniků v čele s jejich šéfdirigentem Jakubem Hrůšou. Ten ostatně jako jeden ze dvou hlavních hostujících dirigentů ČF obě tělesa spojuje. Spojení v rezidenci bude symbolizovat rozdělení obou řad Slovanských tanců mezi oba orchestry do koncertů 21. a 24. září. Kurátorem komorní řady bude izraelský klavírista Boris Giltburg. Bude v rámci projektu Dvořák Collection rovněž sám účinkovat, a to se členy smyčcového kvarteta Pavel Haas Quartet ve čtyřech skladatelových klavírních triích.

Součástí festivalu budou veřejná finálová kola rozhlasové soutěže Concertino Praga, letos v kategoriích komorní a sólové hry. Koncert Mladých filharmoniků Dvořákovy Prahy přinese Čajkovského a Haydnovy; pod taktovkou Tomáše Netopila navíc vystoupí violoncellista Narek Haknazaryan. Poprvé v historii festivalu zazní premiéra kompozice objednané přímo pro jeho program; má se jmenovat Dvořák Airlines a pro smyčcový orchestr ji píše Lukáš Sommer. Debutem bude americký klavírista Kit Armstrong, který se představí se Symfonickým orchestrem hl. m. Prahy FOK pod taktovkou Tomáše Braunera. V programu figurují také Karlovarský symfonický orchestrJanem Kučerou nebo Symfonický orchestr Českého rozhlasu.

Tradičním doprovodným programem bude – vedle Rodinného dne v Prze – výlet mimo metropoli po stopách Antonína Dvořáka, tentokrát na zámek Maleč na Havlíčkobrodsku. Je spojen s Marií Červinkovou-Riegrovou, vnučkou Františka Palackého, libretistkou Dvořákových oper Jakobín a Dimitrij.

Pořadatelem festivalu, který se koná za finanční podpory státu a města, je Akademie klasické hudby. Spoluzakladatelem a podporovatelem je filantrop Karel Komárek. Vzhledem k vývoji pandemické situace festival garantuje vrácení peněz za zakoupené vstupenky v případech, že bude omezena kapacita koncertních sálů nebo konání koncertů bude zcela zakázáno. „Doufáme však pevně, že v září se festival uskuteční v plánované podobě a především s diváky v Rudolfinu i v dalších koncertních prostorách,“ uvedl ředitel Jan Simon.

Foto: Wikipedia (Michal Maňas – CC BY 3.0, oříznuto), Lukas Beck, Martin Sigmund, Sasha Gusov, Marco Borggreve, Petr Veber 

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky