KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Klavíristka Andrea Mottlová v průkopnickém online projektu english

Moderní doba vyžaduje moderní technologie. Jednou z nich je nová aplikace, která umožňuje virtuálně sledovat ruce klavíristů. Vznikla tak nová platforma pro vyučování hry na piano na dálku a zároveň pro pořádání koncertů. První klasický sólový koncert v této scifi podobě se uskuteční 6. února a jeho protagonistkou bude česká klavíristka Andrea Mottlová, která na své facebookové stránce vytvořila událost.

„Bude to živý koncert ve virtuálním sále s virtuálním publikem v rámci aplikace Grand Reality. Publikum, které vlastní speciální brýle, má možnost si zakoupit lístek a být v tomto virtuálním sále. Já bych měla také s těmito brýlemi hrát. Pro ostatní posluchače, kteří brýle nemají, bude možnost koncert zhlédnout v aplikaci Twitch a případně později bude pravděpodobně sestřih na YouTube,“ vysvětluje Andrea Mottlová a dodává, že se nikdy nebránila výzvám a toto je jedna z nich. Jen úplně jiná, než ty předešlé. „Sama jsem zvědavá, jak se dílo podaří – přeci jen, bude to na elektrický klavír a za nestandardních, téměř nepředvídatelných podmínek,“ svěřuje se klavíristka, která zahraje Beethovenovu Sonátu cis moll, op. 27 „Měsíční“, část Frýdecká Panna Maria z cyklu Po zarostlém chodníčku Leoše Janáčka, Chopinovo Nokturno cis moll, Rachmaninovu Elegii č. 3, op. 2Fišerovu Šestou sonátu „Fras“.

„Po tomto koncertě se budu mimo jiné připravovat na Klavírní koncert F. Liszta č. 2 A dur v komorním obsazení, který by měl proběhnout už v reálném světě, a to v rámci festivalu Martinské slavnosti počátkem příští sezóny,“ prozradila své další plány Andrea Mottlová.

Foto: Ondřej Melecký

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky