KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Ullmannovské slavnosti: Teschen, Český Těšín, Cieszyn english

„Ullmannovské slavnosti chtějí připomínat generaci skladatelů, z nichž pozornosti neuniká snad jen Bohuslav Martinů.”

„V roce 2020 získal festival už mezinárodní charakter.”

„Součástí je procházka po stopách Viktora Ullmanna na polské straně hranice v Cieszyně.”

Odkaz Viktora Ullmanna, rakousko-česko-židovského skladatele, oběť holocaustu, připomene už podruhé mezinárodní hudební festival v Českém Těšíně a v Cieszyně. V česko-polském dvojměstí na řece Olši se uskuteční od 23. do 26. září. Záměrem je prezentovat jeho dílo v hudebním kontextu, ve kterém se v meziválečném Československu i v dalších zemích střední Evropy pohyboval.

Vedle dalších „terezínských” a nacismem pronásledovaných skladatelů té doby (jako jsou Hans Krása, Pavel Haas, Gideon Klein, Erwin Schulhoff, Rudolf Karel a další) chtějí Ullmannovské slavnosti připomínat celou generaci českých skladatelů té doby, z nichž pozornosti neuniká snad jen Bohuslav Martinů. Ze zahraničních umělů poznamenaných holocaustem se v letošním ročníku soustřeďuje přehlídka zejména na maďarsko-rakouského skladatele Ivána Eröda.

Zahájení programu bude patřit ve čtvrtek v kavárně Avion souboru Angels Duo. Tvoří je bratři Kamil a Aleksander Aniołovi, kytaristé, vítězové 6. ročníku Těšínských hudebních setkání „Viktor Ullmann in memoriam“ z roku 2019. V zimní zahradě kavárny bude zároveň zpřístupněna výstava „Viktor Ullmann – neklidný Středoevropan“.

Už ve středu vpodvečer se však uskuteční v kavárně Avion pódiová diskuse o Viktoru Ullmannovi v kontextu hudebního života v ghettu Terezín, která také představí nový inscenační projekt ostravského operního souboru. Mezi diskutujícími proto bude Jaromír Nohavica, autor českého přebásnění libret k Ullmannovým operám Císař Atlantidy aneb Odepření smrti a Rozbitý džbán.

K letošnímu 75. výročí osvobození nacistického vyhlazovacího tábora Auschwitz-Birkenau a 75. výročí osvobození ghetta Terezín se v pátek v Českém Těšíně koná pro studenty i pro širší veřejnost přednáška muzikologa Lubomíra Spurného „Viktor Ullmann v kontextech“. Na páteční podvečer je pak do Synagogy Schomre Chabos v Českém Těšíně ohlášen komorní koncert z děl Viktora Ullmanna a Erwina Schulhoffa s názvem Láska, válka a jazz. Účinkují barytonista Rupert Bergmann a klavírista Christoph Traxler.

Součástí festivalu bude sobotní dopolední komentovaná procházka po stopách Viktora Ullmanna na polské straně hranice v Cieszyně a tamní podvečerní koncert v Těšínském centru kultury Dom Narodowy, kde zahraje polské smyčcové kvarteto Foederis Ensemble. Na programu jsou skladatelé Ullmann, Krása, Haas a Eröd.

Pilotní ročník festivalu se konal na podzim 2018 u příležitosti 120. výročí narození skladatele. V roce 2020 získaly Ullmannovské slavnosti už mezinárodní charakter. Podílejí se na nich vedle obou měst a českých pořadatelů i významné rakouské a polské kulturní instituce, v koncertním programu vystoupí rakouští a polští umělci a mezi partnery je i Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě.

Viktor Ullmann, řazený mezi takzvané „terezínské skladatele”, se v tomto městě (tehdy za Rakouska-Uherska se jmenovalo Teschen) narodil, a to 1. ledna 1898. Žil tam do jedenácti let, kdy se s matkou odstěhoval do Vídně. Po skončení 1. světové války se přestěhoval do Prahy, kde se stal kapelníkem a sbormistrem Nového německého divadla. V září 1942 se musel s transportem Židů vydat do Terezína, odkud byl pak v říjnu 1944 v takzvaném uměleckém transportu převezen do Osvětimi. Tam jeho život skončil v plynové komoře.

Foto: Wikipedie, archiv festivalu 

 

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky