KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Festival Hudební Kroměříž přinese v létě bohatý program pro veřejnost english

Změnu programu musel udělat i festival Hudební Kroměříž, souběžná akce s Letní hudební akademií v Kroměříži, kterou vede dirigent Tomáš Netopil. Její letošní třetí ročník nabídne osvědčené lektory i nové tváře. Festival pak přivede kromě nich a úspěšných účastníků na pódium významné české umělce. V programu se tak objeví mimo jiné Kateřina Kněžíková, Tereza Maličkayová, Jarmila Balážová, Barbara Maria Willi, Adam Plachetka, Vilém Veverka, také Tomáš Netopil jako houslista, Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín nebo Cyril Höschl. Festival se koná od 14. srpna do 11. září. Novinkou je benefiční koncert.

Koncertovat budeme v překrásných kroměřížských interiérech,“ doplňuje umělecký ředitel Tomáš Netopil a dodává, že celý doprovodný program bude ve znamení spolupráce, podpory a vzájemného propojení. Zazní díla díla Beethovena, Vivaldiho, Zelenky, Mozarta, Bibera a dalších.Festival zahájí 14. srpna benefiční komorní koncert „S vůní baroka“rotundě Květné zahrady Kroměříž. Vystoupí na něm mezzosopranistka Jarmila Balážová, sopranistka Tereza Maličkayová, cembalistka Barbara Maria Willi, barytonista Adam Plachetka, Tomáš Netopil netradičně v roli houslisty, hobojista Vilém Veverka, violista Pavel Nikl a další.Se známými umělci a lektory hudební akademie bude 15. srpna besedovat Tomáš Netopil v kině Nadsklepí. Tématy budou nejen umění, hudební vzdělávání a práce s talentem, ale i pohled do zákulisí hudebního světa.

Další benefiční orchestrální koncert, Slavnostní koncert akademie, pohostí 16. srpna skleník Květné zahrady. Pod taktovkou Tomáše Netopila se představí sopranistky Kateřina KněžíkováTereza Maličkayová, loňská držitelka Ceny Akademie klasické hudby, houslista, loňský vítěz Akademie Václava Hudečka v Luhačovicích a zároveň držitel Ceny Zlínského kraje Matteo Hager a houslista Ferdinand Pavel Slezák, spolu s nimi Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín, slovem provází Cyril Höschl. Toho bude možné potkat i o den později, 17. srpna v kině Nadsklepí na přednášce „Gustav Mahler – psychodynamické souvislosti “. Výtěžek obou benefičních koncertů půjde na podporu sociálních služeb ve Zlínském kraji.

Úspěšné absolventy mezinárodní Letní hudební akademie Kroměříž si pak budou moci zájemci poslechnout na Závěrečném koncertu 18. srpna v kině Nadsklepí.

První ročník mezinárodní Letní hudební akademie Kroměříž inicioval dirigent Tomáš Netopil v roce 2018. Ke spolupráci přizval přední interprety klasické hudby, kteří coby lektoři předávají své zkušenosti nadějným mladým hudebníkům. Akademie je určena studentům konzervatoří, vysokých škol a mladým umělcům. Letos otevírá obory sólová hra a zpěv, hudební management a akademie pro komorní smyčcová tělesa. Plánovaná orchestrální akademie ve spolupráci s Akademií klasické hudby se ale bude konat v pozměněné podobě.

Lektoři hudebních oborů 2020:

Ivo Kahánek (klavír)

Radek Baborák (lesní roh)

Jan Mráček a Jiří Vodička (housle)

Kateřina Kněžíková (zpěv)

Michaela Fukačová (violoncello)

Barbara Maria Willi (cembalo)

Pavel Nikl (viola, komorní hra)

David Mareček (hudební projekty)

Zdeněk Klauda (klavírní spolupráce)

Lukáš Moťka (trombon)

Foto: Fb Letní hudební akademie Kroměříž

Veronika Veber Paroulková

Moderátorka, publicistka

Vyrostla v hudebně výtvarné rodině. Vystudovala Právnickou fakultu UK, zpěv na Konzervatoři J. Ježka a soukromě hru na klavír a klarinet. Od 17 let se věnuje moderování a působí za mikrofonem nebo před televizní kamerou bez přestávky dodnes. Pracovala jako moderátorka na Classic FM (dnes Classic Praha), moderátorka zpravodajství v Radiu City, v ČRo Region a Radiožurnálu, poté vedoucí zpravodajství a publicistiky ČRo Region. Připravovala a moderovala pořad Telefonotéka a přenosy koncertů klasické hudby pro ČRo Vltava, publicistický pořad Proti srsti TV Prima, v České televizi pořady Před půlnocí, Před polednem, Studio 6, Politické spektrum, vědecký pořad Milenium a Zprávy ČT 24. V současné době připravuje a moderuje pořad Na návštěvě pro ČRo D-dur, pořady s vědci o vědě pro ČRo Plus a v oblasti klasické hudby příležitostně moderuje pro ČT art. Kromě toho spolupracuje jako moderátorka i s festivaly klasické hudby, s pořadateli koncertů nebo s vědeckými institucemi, psala články o klasické hudbě pro Divadelní noviny. Je spoluzakladatelkou portálu o klasické hudbě KlasikaPlus.cz, kde zároveň publikuje. Kromě klasické hudby je její zálibou golf a fotografování, ráda cestuje, chodí v přírodě, tančí nebo lyžuje. Jako koníčka má i kvalitní vína, vaření a gastronomii. Kde to jde, potkáte ji s fenkou Westíka pojmenovanou Mimi podle Pucciniho Bohémy, se kterou tvoří nerozlučnou dvojici. Její velkou láskou se stal v roce 2020 syn Kubíček. Založení portálu KlasikaPlus.cz považuje za zpečetění svého hlubokého vztahu s vážnou hudbou…



Příspěvky od Veronika Veber Paroulková



Více z této rubriky