KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Klavírní recitál Kristýny Znamenáčkové s nádechem Paříže english

Hudbu autorů 20. století vybrala na program svého recitálu klavíristka Kristýna Znamenáčková. V komorním prostoru Křišťálového sálu Staré radnice v Brně zazní v úterý 30. června skladby Jaroslava Ježka, Charlese Koechlina a Federica Mompou. Program doplní Sonáta pro klavír Bohuslava Martinů, jehož tvorbě se interpretka dlouhodobě věnuje. Koncert bude posledním předprázdninovým projektem souboru Ensemble Opera Diversa.

Program představí průřez hudby 20. století od impresionistických nálad přes vlivy jazzu a moderny až k minimalistickému hudebnímu jazyku experimentálních šedesátých let. Spojnicí života uváděných autorů je Paříž první poloviny dvacátého století. Právě v jejích kavárnách a školách se setkali JežekMartinů, MompouKoechlin. Koncert zahájí klavírní Rapsodie Jaroslava Ježka, reprezentující jeho málo známou a zřídka hranou articifiální tvorbu. Francouzskou hudbu budou zastupovat sonatiny Charlese KoechlinaPaisajes pro klavír Federica Mompou. Zazní také Sonáta pro klavír, H 350 Bohuslava Martinů. Právě za ní obdržela Kristýna Znamenáčková v roce 2015 cenu soutěže Nadace Bohuslava Martinů.

Kristýna Znamenáčková studuje na brněnské JAMU v doktorském studiu zaměřeném na klavírní tvorbu Bohuslava Martinů. Repertoárem se zaměřuje na hudbu 20. století s akcentem právě na tvorbu tohoto skladatele. Spolupracuje se skladatelem Vítem Zouharem, zajímá se o minimalismus a témbrovou hudbu. Kromě sólových recitálů je aktivní jako komorní a ansámblová hráčka, spolupracuje se sborem KantilénaČinohrou Národního divadla Brno, souborem Ensemble Opera Diversa, se sólisty Janou Krajčovičovou-Tajovskou, Markétou Cukrovou nebo Ivou Bittovou. Společně s mezzosopranistkou Markétou Cukrovou byla protagonistkou vůbec prvního společného koncertu našeho portálu KlasikaPlus a Českého Rozhlasu D-dur, záznam je k vidění ZDE.

Foto: archiv Kristýny Znamenáčkové

Tereza Kramplová

Tereza Kramplová

Hudební manažerka

Pochází z klavírnické a divadelní rodiny. Díky rodinné manufaktuře KLIMA Piano, kterou založil její dědeček Milan Klíma, měla možnost aktivně reprezentovat pianina a klavíry špičkové kvality na veletrzích v Evropě i Americe. Po libereckém gymnáziu vystudovala klavír na Pražské konzervatoři a obor hudební management na Akademii múzických umění v Praze. Klasické hudbě se věnuje celý život, už od studií působí v nejužším týmu festivalu EuroArt Praha, kde mimo jiné v rámci agentury EuroArt rozjížděla kariéru Ivo Kahánkovi, Tomášovi Jamníkovi nebo Zemlinského kvartetu. Osm let působila na pozici manažerky Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK, v současnosti je výkonnou ředitelkou festivalu Za poklady Broumovska a manažerkou projektů Broumovská klávesa a Letní hornové kurzy Broumov.



Příspěvky od Tereza Kramplová



Více z této rubriky