KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Poprvé od března zahraje Filharmonie Brno ve velkém obsazení, a to netradičně z hlediště english

Brněnská filharmonie chystá pro své posluchače velmi netradiční zážitek. Z důvodu nahrávání se orchestr přesune do hlediště a místa na jevišti naopak nabídne posluchačům. Ve dvořákovském programu zazní Maličkosti op. 47 a Symfonie č. 1 c moll v úpravě šéfdirigenta tělesa Dennise Russella Daviese. Koncert se uskuteční v Besedním domě ve středu 17. června od šesti hodin.

Programem s názvem Dvořák, Davies, orchestr… a vy, otevře opět Filharmonie Brno svůj orchestrální provoz pro veřejnost. Ve velkém obsazení čítajícím třiašedesát hudebníků zazní pod taktovkou šéfdirigenta Dennise Russella Daviese kromě Maličkostí op. 47 Antonína Dvořáka také jeho Symfonie č. 1 c moll zvaná Zlonické zvony. „Přál bych si, aby Dvořák byl býval měl příležitost svou První slyšet, a nacházím se v intenzivním dialogu s velmi nadaným skladatelem, který se s obtížemi vypořádával s nedostatkem zkušeností a odborného vedení. Změny, které jsem v díle provedl – některé jsou i strukturní – jsou pojímány tak, abych takříkajíc posloužil jako ozvučná deska pro mladého génia. Jsou to návrhy, které bych předložil Dvořákovi, a nabízím je tímto mému orchestru a publiku,“ řekl o své úpravě již dříve Davies.

Netradiční zážitek zařadila filharmonie do programu v souvislosti s tím, že orchestr pořizuje nahrávku Dvořákových skladeb. Spolu s Rejchovým oratoriem Lenora tak pokračuje v edici vlastních alb. „Právě kvůli nahrávání je orchestr rozmístěn v hledišti, na pódium by se v tomto obsazení nevešel. Věřím, že posluchači ocení možnost vidět a slyšet orchestr v těchto pracovních podmínkách,“ uvádí ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová a dodává: „Poprvé od března zahrajeme lidem v takto velkém obsazení. Věřím, že nejenom díky tomu to bude silný zážitek. Pro mnohé je jistě atraktivní, že se posadí na místo, kde běžně hrávají hudebníci a budou sledovat orchestr v hledišti.“

Foto: Filharmonie Brno

Tereza Kramplová

Tereza Kramplová

Hudební manažerka

Pochází z klavírnické a divadelní rodiny. Díky rodinné manufaktuře KLIMA Piano, kterou založil její dědeček Milan Klíma, měla možnost aktivně reprezentovat pianina a klavíry špičkové kvality na veletrzích v Evropě i Americe. Po libereckém gymnáziu vystudovala klavír na Pražské konzervatoři a obor hudební management na Akademii múzických umění v Praze. Klasické hudbě se věnuje celý život, už od studií působí v nejužším týmu festivalu EuroArt Praha, kde mimo jiné v rámci agentury EuroArt rozjížděla kariéru Ivo Kahánkovi, Tomášovi Jamníkovi nebo Zemlinského kvartetu. Osm let působila na pozici manažerky Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK, v současnosti je výkonnou ředitelkou festivalu Za poklady Broumovska a manažerkou projektů Broumovská klávesa a Letní hornové kurzy Broumov.



Příspěvky od Tereza Kramplová



Více z této rubriky