KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Manželé Kalabisovi budou mít v Praze pamětní desku english

Nadační fond Viktora Kalabise a Zuzany Růžičkové ve spolupráci s Mezinárodním hudebním festivalem Pražské jaro odhalí ve středu 10. června pamětní desku oběma umělcům. Bude umístěna na domě ve Slezské ulici na pražských Vinohradech, kde žili od roku 1953 více než půlstoletí. Ke slavnostnímu aktu dojde v 17 hodin.

Cembalistka Zuzana Růžičková, přezdívaná také královna či první dáma cembala, se narodila roku 1927 v Plzni. Přestože její cesta za hudebním vzděláním byla na několik let přervána druhou světovou válkou, během níž prošla několika koncentračními tábory, vystudovala nakonec hudební školu v Plzni i Akademii múzických umění v Praze. V roce 1956 zvítězila na soutěži ARD v Mnichově a poté dále studovala hru na cembalo v Paříži. Od malička byla milovnicí hudby Johanna Sebastiana Bacha, což potvrdila také svým zaměřením na jeho tvorbu. Je totiž mimo jiné interpretkou unikátní kompletní nahrávky jeho děl pro klávesové nástroje.

V roce 1952 se provdala za skladatele Viktora Kalabise. Ten během svého života zkomponoval přes 90 skladeb, které zdaleka nezůstaly jen na půdě jeho vlasti. Patří také k zakladatelům mezinárodní rozhlasové soutěže mladých hudebníků Concertino Praga. Ve Slezské ulici č. 107, kde bude odhalena jejich pamětní deska, společně žili a tvořili až do smrti. Viktor Kalabis zemřel ve věku 83 let v roce 2006. Jeho paní ho přežila o 11 let.

Od smrti Zuzany Růžičkové v roce 2017 byly k její poctě odhaleny již dvě pamětní desky – jedna na budově plzeňské konzervatoře, druhá na budově muzea v Jindřichově Hradci. Autorem obou je Václav Fiala, který se ujal tvorby i této třetí, společné desky s Viktorem Kalabisem. Bude také jedním z těch, kteří desku během jejího odhalení pokřtí. Spolu s ním se slavnostního aktu ujme předseda správní rady Nadačního fondu Viktora Kalabise a Zuzany Růžičkové Aleš Březina a ředitel MHF Pražské jaro Roman Bělor.

Foto: archiv KlasikyPlus

Markéta Ottová

Muzikoložka, sbormistryně

Od útlého věku se věnuje hře na klavír a sborovému zpěvu. Po gymnáziu nastoupila na Pedagogickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně, kde vystudovala učitelství v oboru Hudební výchova a Základy společenských věd a v roce 2019 zde absolvovala doktorský program Hudební teorie a pedagogika. Paralelně s doktorátem nastoupila i ke studiu oboru Dirigování sboru na Hudební fakultě Janáčkovy akademie múzických umění, kde nyní pokračuje v navazujícím magisterském studiu a současně působí jako odborná asistentka na Katedře hudebních a humanitních věd. V současné době je sbormistryní Pěveckého sboru Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity, asistentkou sbormistra Pěveckého sboru Vox Iuvenalis při VUT v Brně a příležitostně spolupracuje i s dalšími brněnskými sbory. Jako studentka JAMU se podílí na uměleckých projektech akademie, zejména působením v pěveckém sboru HF JAMU a jeho koncerty, ale také jako korepetitorka v Komorní opeře (Flotow, Offenbach, Cimarosa). 



Příspěvky od Markéta Ottová



Více z této rubriky