KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

SOČR od září plánuje normální sezónu, včetně zájezdu do Japonska english

„S Adamem Plachetkou v říjnu provedou rozhlasoví symfonikové písně z muzikálů.“

„Během sezóny zazní i málo hrané skladby od Korngolda, Brittena, Drejsla, Kabeláče, Zemlinského nebo Rachmaninova.“

„Stejně jako šéfdirigent Alexander Liebreich má smlouvu do léta roku 2022 i Marek Šedivý, hlavní hostující dirigent.“ 

Nadcházející sezonu Symfonického orchestru Českého rozhlasu otevře v pražském Rudolfinu 25. září při slavnostním zahájení Beethovenova Devátá symfonie s Ódou na radost. Pořadatelé předpokládají, že hygienická opatření související ještě s jarní pandemií nebudou stát tak velkému projektu už v cestě. Na následující měsíce je pak připraveno ve čtyřech abonentních řadách více než dvacet různých programů, včetně komorních koncertů v Anežském klášteře a “Nových horizontů“ ve Foru Karlín a v sále DOX+. A v listopadu se má uskutečnit zájezd do Japonska.

Vedle klasického repertoáru, sahajícího od Beethovena přes romantiky a mistry dvacátého století až po soudobé skladby, se rozhlasoví symfonikové občas vydají také směrem k dalším žánrům. S Adamem Plachetkou v již druhém projektu „Na Broadwayi“ natočí a v říjnu provedou živě s dirigentem Robertem Jindrou písně z muzikálů, plánují jazzovou Poctu Karlu Růžičkovi a spolupráci s americkým jazzovým pianistou Bradem Mehldauem. Vedle toho s Dětským pěveckým sborem Českého rozhlasu v Anežském klášteře před vánočními svátky zazní například světová premiéra skladby, kterou si SOČR objednal u Jany Vöröšové.

Šéfdirigent Alexander Liebreich bude v příští sezoně řídit šest různých programů. Vedle toho zahajovacího je to mimo jiné i koncert, při němž zazní Mahlerova Devátá symfonie. A doprovodí rovněž tenoristu Iana Bostridge a rezidenčního umělce sezóny, francouzského violoncellistu Jean-Guihena Queyrase.

Rozhlasový orchestr bude od podzimu do jara hostit řadu sólistů – cembalistu Mahana Esfahaniho, klavíristu Benjamina Grosvenora, violistku Jitku Hosprovou, sopranistku Kateřinu Kněžíkovou, hobojistu Viléma Veverku a mnohé další, včetně mladičkého vítěze loňské soutěže Concertino Praga Jana Čmejly.

Vedle známých děl, například Dvořákova Violoncellového koncertu, Berliozovy Fantastické symfonie, Čajkovského 5. symfonie nebo Musorgského Obrázků z výstavy se v programech objeví během sezóny také málo hrané skladby: Symfonie Fis dur Ericha Wolfganga Korngolda, Klavírní koncert Benjamina Brittena a Klavírní koncert Radima Drejsla, Zrcadlení Miloslava Kabeláče, Zemlinského Lyrická symfonie nebo vokální symfonie Zvony Sergeje Rachmaninova.

Na podzim vyjde CD rozhlasových symfoniků, Jana Bartoše a Jakuba Hrůši s hudbou Vítězslava Nováka, včetně jeho Klavírního koncertu, který zazněl v minulé sezóně. Vedle tuzemských vystoupení, k nimž patří třeba i koncert na festivalu Dvořákova Praha letos v září, čeká orchestr také několik zájezdů – vedle Japonska Linec, Varšava, Vídeň a na jaře 2021 hostování na mezinárodním festivalu v Drážďanech.

„Dirigent bez orchestru není nic…,“ poznamenal na dnešní tiskové konferenci Alexander Liebreich, přítomný první den v Praze po téměř třech měsících, které musel (kvůli pandemii a opatřením majícím zamezit jejímu dalšímu šíření) trávit doma v Mnichově. Hudba, orchestr, hudebníci… mu podle jeho slov chybějí. „Vítejte v České republice, řekli mi ráno na hranicích, kde jsem byl v té chvíli jediným člověkem. Dojalo mě to, protože Praha se opravdu stala mým druhým domovem,“ poznamenal. Stejně jako šéfdirigent, má smlouvu do léta roku 2022, čili prozatím na další dvě sezóny, i Marek Šedivý, hlavní hostující dirigent orchestru.

Generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral využil tiskovou konferenci k jasnému deklarování podpory SOČRu, který je „klenotem instituce“. Zmínil v té souvislosti úvahy některých politiků, kteří by médiu veřejné služby rádi zrušili nebo redukovali koncesionářské poplatky. „Pro rozhlas by to znamenalo výraznou ztrátu v rozpočtu. Udělám vše pro to, aby k tomuto nedošlo, a nebo – pokud by se to nedejbože stalo – aby to mělo na orchestr co nejmenší dopad,“ prohlásil.

Foto: Archiv SOČR

 

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky