KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Festival Janáček Brno? Bude! english

Sedmý ročník mezinárodního operního a hudebního bienále Janáček Brno se navzdory komplikacím, které způsobila jarní pandemie, bude konat, a to v termínu 28. 9. až 16. 10. 2020. Původně plánovaný program přitom doznal jen minima změn. Na festivalu, jehož pořadatelem je Národní divadlo Brno, se představí řada významných hostů: Jakub Hrůša s Bamberskými symfoniky, Karita Mattila, Pavel Haas Quartet, Arnold Schoenberg Chor, Pražský filharmonický sbor, Brno Contemporary Orchestra, Jan Jiraský a další. Návštěvníci se tak mohou jako obvykle těšit na operní představení včetně několika premiér, stejně jako na komorní i symfonické koncerty.

Ke změnám v programu museli organizátoři sáhnout v případě zahraničních operních inscenací, které kvůli pandemii nemohly být na jaře nastudovány a premiérovány. Její pastorkyni v provedení Divadla Brémy, stejně jako Královské opery Covent Garden tak nahradí Příhody lišky Bystroušky v podání libereckého Divadla F. X. Šaldy a brněnské nastudování Její pastorkyně, aby o tento hvězdný titul nebyli diváci zcela ochuzeni. Přitom v roli Kostelničky zůstane finská operní pěvkyně Karita Mattila, která měla vystoupit v londýnské inscenaci. Nově se na programu festivalu objevily také Řecké pašije Bohuslava Martinů, které na svou premiéru čekají od dubna. V Bazilice Nanebevzetí Panny Marie na Starém Brně sice 11. října zazní janáčkovský program prostřednictvím sboru Janáčkovy opery, ten však bude místo orchestru Janáčkovy opery doprovázet Filharmonie Brno.

Ostatní koncerty i představení se odehrají beze změn. Diváci mohou zhlédnout slavnostní zahájení Janáčkovou operou Osud v režii Roberta Carsena, Straussovu Salome v provedení Maďarské státní opery či premiéru opery S.A.M.P.O. Daniela Šimka, která vznikla na objednávku festivalu a provede ji Komorní opera Janáčkovy akademie múzických umění. V komorní sekci koncertů přednesou své klavírní recitály Jan JiraskýJan Bartoš, pěvecké recitály tenorista Pavol Breslik a barytonista Tomáš Král. Dále se představí smyčcová kvarteta Zemlinsky QuartetPavel Haas Quartet, Philharmonia Octet PragueJosef Suk Piano Quartet. Program pamatuje také na milovníky sborového umění – kromě avizovaného koncertu na Starém Brně pozvání přijaly také Pražský filharmonický sborArnold Schoenberg Chor. Ty doplní také kouzlo dětského sborového zpěvu v podání Dětského sboru Brno pod vedením Valerie Maťašové, kde zazní mimo jiné také Otvírání studánek Bohuslava Martinů.

Mezi orchestrální koncerty pak budou patřit večer s Brno Contemporary Orchestra, který obohatí pěvečtí sólisté a klavírista Pavel Zemen, a velké finále v podání Bamberských symfoniků pod taktovkou Jakuba Hrůšy. Celý program osvěží matiné studentů JAMU a také jejich program, který pozve návštěvníky na hudební exkurzi budovou Hudební fakulty, a večer věnovaný folkloru v podání Strážnické cimbálové muziky Danaj, Magdaleny Múčkové a jejich hostů.

Aktuální informace o festivalu a vstupenkách lze najít na stránkách www.janacek-brno.cz.

Foto: archiv festivalu, Marek Olbrzymek

Markéta Ottová

Muzikoložka, sbormistryně

Od útlého věku se věnuje hře na klavír a sborovému zpěvu. Po gymnáziu nastoupila na Pedagogickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně, kde vystudovala učitelství v oboru Hudební výchova a Základy společenských věd a v roce 2019 zde absolvovala doktorský program Hudební teorie a pedagogika. Paralelně s doktorátem nastoupila i ke studiu oboru Dirigování sboru na Hudební fakultě Janáčkovy akademie múzických umění, kde nyní pokračuje v navazujícím magisterském studiu a současně působí jako odborná asistentka na Katedře hudebních a humanitních věd. V současné době je sbormistryní Pěveckého sboru Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity, asistentkou sbormistra Pěveckého sboru Vox Iuvenalis při VUT v Brně a příležitostně spolupracuje i s dalšími brněnskými sbory. Jako studentka JAMU se podílí na uměleckých projektech akademie, zejména působením v pěveckém sboru HF JAMU a jeho koncerty, ale také jako korepetitorka v Komorní opeře (Flotow, Offenbach, Cimarosa). 



Příspěvky od Markéta Ottová



Více z této rubriky